Мините, разпръснати при наводненията, причинени от взривения язовир Каховка в

...
Мините, разпръснати при наводненията, причинени от взривения язовир Каховка в
Коментари Харесай

Червеният кръст е притеснен от мините във водите след взрива на язовир Каховка

Мините, разпръснати при наводненията, породени от взривения язовир Каховка в Южна Украйна, могат да съставляват сериозна заплаха за цивилните за десетилетия напред. За това сигнализират от Червеният кръст, оповестява организация Ройтерс.

Огромният  беше взривен в ранните часове на вторник, отприщвайки наводнения в цялостен сектор от военната зона и застрашавайки живота и благосъстоянието на десетки хиляди хора.

Украйна упрекна Русия, че го е взривила. Москва пък упрекна Киев, че е саботирал язовира по разпореждане на Запада, с цел да ограничи водоснабдяването на Крим и да отвлече вниманието от неуверената атака.

Водите от язовира отнесоха безчет противопехотни мини, заложени по време на 15-месечната война . Сега никой не знае къде са - може към момента да са в минните полета или да са заседнали в речната тиня или в полета, градини и пътища в голяма област.
 Мини плуват във водите след атентата в
Мини плуват във водите след атентата в " Нова Каховка "

Предупреждението е от интернационална организация

В предишното знаехме къде са заплахите. Сега не знаем. Всичко, което знаем е, че те са някъде надолу по течението , съобщи Ерик Толефсен, началник на отдела за замърсяване на оръжия към Международния комитет на Червения кръст.

С прочут смут гледаме на излизащите вести, уточни той, добавяйки, че мините от Втората международна война, открити под водата в Дания през 2015 година, към момента са дейни.

Войната в Украйна, най-голямата в Европа след Втората международна война, остави голямо количество мини и неексплодирали муниции в цялата страна - риск, за който предизвестяват деятелите, откогато Русия изпрати войски през февруари предходната година.

По думите на Толефсен казусът с мините не е безусловно номиналният брой на мините, а къде са били сложени , изключително в мощно селскостопанска страна като Украйна.
 600 кв. км. в региона на Херсон са под вода
600 кв. км. в региона на Херсон са под вода

Евакуацията от зоните на наводнения продължава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР