Министрите постигнаха неофициално споразумение за по-малко противоречивите елементи от пакета

...
Министрите постигнаха неофициално споразумение за по-малко противоречивите елементи от пакета
Коментари Харесай

Енергийните министри от ЕС ще обсъждат таван на газа отново на 13 декември

Министрите реализираха импровизирано съглашение за по-малко спорните детайли от пакета на Комисията за енергийната рецесия. Не е реализирано съгласие  за пътя напред към така наречен " механизъм за пазарна промяна ".

 

Най-яростно се опълчват на предлагането на Комисията страните: Белгия, Испания, Италия, Полша и Гърция. Те демонстрираха, че няма да се съгласят публично с по-широкия пакет, до момента в който казусът с тавана на цената на газа не бъде решен.

 

Това ще изисква още един ексклузивен енергиен съвет, който съгласно трима дипломати е плануван за 13-ти декември. Това разрешава всяко съглашение да бъде подписано от водачите на Европейски Съюз, които ще се срещнат на 15-ти и 16-ти декември.

 

Предложеният от Комисията " механизъм за пазарна промяна " ще включва таван на цената на покупко-продажбите за месец напред в основната комерсиална площадка на Европейски Съюз TTF, само че единствено когато цените надвишават 275 евро за мегаватчас за две седмици и тези цени са с 58 евро над световните цени на втечнения природен газ (ВПГ) за 10 дни.

 

Държавите, които поддържат тавана, споделят, че той е проектирана в никакъв случай да не се употребява, до момента в който скептично настроените страни показват, че предлагането рискува да подкопае финансовата непоклатимост на блока.

 

Министрите импровизирано се споразумяха по отношение на проектите на Комисията за ускорение на утвърждението на планове за възобновими енергийни източници и по отношение на пакет за взаимност при енергийна рецесия. Той включва проекти за взаимно закупуване на газ, ограничения за взаимност за обезпечаване на продан на газови доставки в границите на Европейски Съюз и нов референтен ценови индикатор за ВПГ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР