Министрите по европейските въпроси на страните в ЕС се събират

...
Министрите по европейските въпроси на страните в ЕС се събират
Коментари Харесай

Франция и Холандия против присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС

Министрите по европейските въпроси на страните в Европейски Съюз се събират през днешния ден в Люксембург, с цел да решат дали да разрешат на Северна Македония и Албания публично да стартират договаряния по присъединение, въпреки че френски публични представители дадоха сигнал, че възнамеряват да наложат несъгласие, оповестява ДПА.

Избраната за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, дружно с други високопоставени представители на Европейски Съюз, поддържа предходната седмица в писмо начало на договарянията. Тирана и Скопие направиха това, което поискахме от тях, като поставиха съществени старания в промените, се показва в писмото.

Но Франция вижда нещата иначе, обявиха нощес пред ДПА дипломати, взели участие в специфична среща в Люксембург преди днешното съвещание.

Северна Македония и Албания не са подготвени да стартират договарянията, заяви ТАСС, като цитира изявление на министъра на външните работи на Холандия Стеф Блок при идването му за съвещанието в Люксембург.

" Всяка страна би трябвало да бъде оценена по личните й заслуги. И двете страни са създали доста, само че Северна Македония към момента не е приела закон за самостоятелна прокуратура. Ако това бъде направено, договарянията ще може да стартират. За Албания считаме, че страната има спомагателна работа за извършване ", разяснява Стеф Блок, представен от ТАСС.

Решение за отсрочване на договарянията по присъединение ще бъде сериозен удар за двете балкански кандидатки, отбелязва ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР