Министрите от третия кабинет Борисов разрешиха участието на до четирима

...
Министрите от третия кабинет Борисов разрешиха участието на до четирима
Коментари Харесай

МС праща четирима военни в небойна мисия в Ирак

Министрите от третия кабинет " Борисов " позволиха присъединяване на до четирима военнослужещи от българските въоръжени сили в небойна задача на НАТО в Ирак , оповестиха от Министерския съвет.

Бойците отиват там с персоналното си оръжие и екипировка. Те ще вземат участие в задачата на НАТО в Ирак (NATO Mission Iraq - NMI) за периода на задачата.

На срещата на върха на НАТО в Брюксел през юли 2018 беше решено да се образува небойна задача за подготовка и създаване на потенциал в Ирак .

Мисията на НАТО ще има за задача да поучава чиновниците в Министерството на защитата и Службата на съветника по национална сигурност и да образова инструктори в професионалните военни образователни заведения. Целта е да помогне на Ирак да развие потенциала си за създаване на по-ефективни национални структури за сигурност и професионални военни образователни заведения. Това е от основно значение за стабилността на страната и по-широкия район, както и за сигурността на страните-членки на НАТО .

Според известието на Министерски съвет, включването на България в задачата на НАТО в Ирак е на практика израз на приноса ни към напъните на Алианса в битката с тероризма и в подготовката и построяването на потенциал на силите и институциите за сигурност в Ирак.

На същото държавно съвещание бе решено българските рота и народен поддържащ детайл за интервенцията на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина да могат да бъдат употребявани и в силите за действен запас на KFOR.

Министерският съвет одобри решение, с което позволява изпращането и потреблението на рота и народен поддържащ детайл - до 140 военнослужещи и до 40 единици военна техника , от въоръжените сили на Република България в състава на силите за действен запас на интервенцията на НАТО в Косово (KFOR).

Предвижда се българските рота и народен поддържащ детайл за промеждутъчен запас на военната интервенция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина EUFOR ALTHEA да могат да бъдат изпращани и употребявани и в силите за действен запас на интервенцията KFOR.

Те ще бъдат ситуирани на територията на Република България и ще поддържат 10-дневна подготвеност за развръщане.

Увеличаването на приноса ни към KFOR с рота към силите за действен запас ще способства за попълване на сериозния дефицит от сили за тази интервенция и ще увеличи видимостта на нашето присъединяване в интервенциите на Балканите, като освен това ще се осъществя и спестовност на сили и запаси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР