Министрите от служебния кабинет Донев приеха промени в Закона за

...
Министрите от служебния кабинет Донев приеха промени в Закона за
Коментари Харесай

Общото събрание на блока – вече и онлайн

Министрите от служебния кабинет „ Донев ” одобриха промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

Целта е да се улесни достъпът до парите за енергийно възобновяване, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Така се усилват опциите за присъединяване на повече притежатели, ползватели и жители и се основават условия за по-добра връзка в етажната благосъстоятелност.

Дава се опция притежателите, които вземат участие онлайн в общото заседание, да могат и да гласоподават неприсъствено.

Документът би трябвало да е подписан саморъчно и предаден на управителния съвет (управителя), или изпратен на е-поща, подписана с дипломиран електронен автограф.

С измененията в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност отпада опцията да се отсрочи общото заседание за идващия ден, в случай че липсва нужният кворум.

Общото заседание ще се отсрочва с един час и ще се счита за законно, без значение дали са показани всички притежатели или единствено част от съседите участват.

Задължават се притежателите, ползвателите или наемателите да подадат декларация за регистриране в книгата на етажната благосъстоятелност до 15 дни от влизането в дома.

Министерски съвет реши: Плащаме на домоуправител, без значение дали е компания или комшия

Предвижда се книгата на етажната благосъстоятелност да може да се поддържа и в електронен тип.

С промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност се улеснява достъпът до средства за енергийно възобновяване на многофамилни жилищни здания по план „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване “.

За по-лесно възобновяване на постройките за енергийна успеваемост всяка етажна благосъстоятелност ще може да открие банкова сметка за събиране на пари за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност.

Право да се разпорежда с тези пари може да има ръководителят на управителния съвет (управителя) въз основа на решение, признато от общото заседание.

Предлага се възнаграждение на домоуправителя, без значение дали е експерт или някой от съседите извършва това обвързване.

Общото заседание има опция да гласоподава тези хонорари да не се заплащат с изключение на в случаите, когато ръководството е предоставено с контракт на търговец.

Не се заплаща такса „ вход ” за децата до 6-годишна възраст. Управителят на етажната благосъстоятелност ще е задължен всеки месец да разгласява на видно и общодостъпно място доклад за приходите и разноските за месеца.

С измененията в Законаа оферират да има единна осведомителна система, която сплотява два обществени централизирани електронни регистъра:

Регистър на професионалните шефове на етажна благосъстоятелност и Регистър на етажната благосъстоятелност, която има данни за сдруженията на притежателите на територията на Република България, както и за управителни препоръки (управители) на етажна благосъстоятелност на територията на Република България, указател към Министерство на регионалното развитие. Те ще получат удостоверяващ документ.

Те би трябвало да обновяват информацията си в регистъра всякога, когато настъпят нови условия, които засягат условията към тях.

Ако професионален управител-търговец прави ръководство на етажна благосъстоятелност без нужното уверение за регистрация, той или се заличава от регистъра, или бива санкциониран от 500 до 1000 лева, а при наново нарушаване от 1500 лева до 2000 лева

Професионалните шефове би трябвало да не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент, в случай че не са оправдани, да не са лишени от право да заемат материалноотговорна служба. Те би трябвало да нямат обществени отговорности, като се изключи отговорностите по невлезли в действие актове, както и разсрочени, отсрочени или обезпечени отговорности. Изисква се да имат и най-малко един асистент, нает по трудов контракт. Те би трябвало да поддържат и застраховка „ Професионална отговорност “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР