Министрите от кабинета Борисов-3 предлагат на президента Румен Радев да

...
Министрите от кабинета Борисов-3 предлагат на президента Румен Радев да
Коментари Харесай

Ордени за Васил Михайлов и Ириней Константинов предлагат от МС

Министрите от кабинета " Борисов-3 " оферират на президента Румен Радев да издаде декрет за награждаване на четирима видни българи . Актьорите Васил Михайлов и Ириней Константинов да бъдат удостоени с медал " Стара Планина " - първа степен. Те са отличени за извънредно огромните им заслуги в региона на културата и изкуството, оповестиха от Министерския съвет.

Васил Михайлов е български сценичен и кино артист . Той пресъздава над 200 функции, само че българите го свързват с облика на Петко Войвода в телевизионния сериал " Капитан Петко челник ". Носител е на голям брой български и задгранични награди, измежду които: " Златен век " - огърлие на Министерство на културата, " Награда за мъжка роля " - във кино лентата " Герловска история " на Х фестивал на българския филм - (Варна, 1971 г.) и други

Ириней Константинов е български артист. Играл е на сцената на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " - Варна, на спектакъл " Сълза и смях ". От 1984 година играе в спектакъл " София ". Има многократни участия в радио-театъра, литературни излъчвания на БНР и телевизионния спектакъл. Носител е на " Награда за актьорско майсторство " (Варна, 1975), Литературна премия на гр. Варна и други Той е Гавриил, наследник на Борис I във кино лентата " Борис I ".

За почитане с медал " Стара Планина " са номинирани и Христо Меранзов и Дончо Папазов .

Дончо Папазов работи над 20 години като публицист в Българската национална телевизия . Депутат в 36-то Народно заседание и заместник-председател на Съюза на българските публицисти (1993-95 г.). През 2000 година е специалист в Националния съвет за радио и телевизия. Рекордьор по гмуркане и участник в леководолазни археологически експедиции. Ръководител е на програмата " Планктон " (1970-1982 г.), провеждана под егидата на Междуправителствената комисия по океанография на ЮНЕСКО, Българска академия на науките и вестник " Орбита ". Програмата продължава 12 години и минава през 5 стадия: престой с рибарска лодка в Бургаски залив; пресичане на Черно море с корабна избавителна лодка с платно; пресичане на Атлантическия океан и на Пасифика със избавителна лодка с платна, обиколка на света с яхтата Тивия.

Дончо Папазов е създател на четири книги , описващи морските завършения, преведени на пет езика: " С `Джу` през Атлантика " (1975 г.), " С `Джу` през Пасифика " (1977 г.), " С Яна към света " (1985 г.), " Невъзможният път " (1994 г.). През 1977 година Папазов е почетен с медал " Народна република България ", I степен.

Христо Меранзов е дълготраен зам.-председател и ръководител на Българската федерация по повдигане на тежести, а от 1976 до 1992 година е член на борда и вицепрезидент на Международната федерация по повдигане на тежести.

Той управлява подготовката за нашите олимпийци в Токио през 1964 година като зам.-председател на БСФС. След това води цялостната спортно-учебна активност на Съюза. Той създава планове за създаване на национални системи за олимпийска подготовка, за детско-юношески спорт , за центрове за високо спортно майсторство в страната, за научно-приложна активност в спорта и управлява тяхното внедряване. Помагал е и за откриване на спортни школи при построяването на стадиона и залите по битка в Община Харманли .

Христо Меранзов е създател на десетки книги , монографии, публикации и други, сред които: " За славата на спорта и достойнството на родината " (1974 г.), " Система за олимпийска подготовка " (1976 г.), " Анализ на програмата и присъединяване на България на олимпийските игри " (1980 г.), " Българският спорт " (2008 г.), " Златният век на българския спорт ", (2012 г.), " Да върнем спорта на обществото " (2013 г.), " Българският олимпийски спорт - напредък и проваляне " (2017 г.).

Удостоен с най-високите оценки и звания от БСФС и от Международната федерация по повдигане на тежести и с почетен знак от ФИЛА (Международната федерация по борба). През 2017 е почетен със званието " Почетен жител на Харманли ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР