Министрите на земеделието и на туризма Румен Порожанов и Николина

...
Министрите на земеделието и на туризма Румен Порожанов и Николина
Коментари Харесай

Две министерства разработват проект за винен туризъм с 12 дестинации

Министрите на земеделието и на туризма Румен Порожанов и Николина Ангелкова застават зад общ план „ Сподели България “, чиято съществена цел е да разпространява родината като туристическа дестинация с акцент върху естествените и исторически забележителности, качествените български виновност и обичайна кухня. Проектът се финансира от страната, като задачата е да обхване 12 дестинации, колкото са и месеците в годината, като показа на непознатите туристи 100 туристически обекта в 50 родни общини, уточни министърът на туризма Николина Ангелкова. Проектът ще бъде качен на платформата „ Аз обичам България “, която популяризира и 100-те туристически обекти на страната, като задачата е да събере допустимо най-вече отзиви.

„ Сподели България “ към момента е в стадий на разискване, тъй че до окончателното му показване в средата на 2018 година дестинациите може да надвишават авансово заложените 12. „ А за какво не вместо с 12 да се поздравим с 30 дестинации, колкото са дните в един месец “, шеговито добави и министър Порожанов. Според него концепцията е извънредно добра, тъй като съчетава туризма с опознаване на традициите и локалната кухня.

Маркетолозите са в дълг към родните винопроизводители , чиято продукция не получава задоволително добра реклама, само че с този план качествените виновност биха получили висока оценка посредством непознатите туристи. По думите на изпълнителния шеф на организацията по лозата и виното Красимир Коев България от дълго време се е потвърдила с качествените виновност и това се вижда от множеството оценки, получени на международните еноложки състезания.

Пред бизнес делегация от Китай, кметове на туриститески дестинации и пред туристическия бизнес двамата министри показаха първите 12 дестинации, включени в плана „ Сподели България “. Очаква се те да станат част от в пакетите на българските и задгранични туристически организации.

Първата дестинация е „ Долината на река Струма “, където топ обектът ще бъде град Мелник с величествената си природа и превъзходните червени виновност, съчетани с локалната кухня и естествените дадености в Югозападна България.

Следва „ Долината на река Места “, районът, заключен сред трите неповторими планини Рила, Пирин и Родопите, до този миг известни зад граница само със ски туризма. Целта е в бъдеще този район да притегля туристи с локалната си кухня. За задачата обаче, както уточни и кметът на Банско Георги Икономов, Българската организация побезопасността на храние би трябвало да промени тактиката си, за да може местните храни да влязат в заведенията за хранене.

Третата дестинация е „ Западна Тракия “, където с изключение на тракийските светини и културното завещание на остарелия Пловдив, привлекателни за туристите могат да бъдат и множеството бутикови мазета, в които се създават изключителни бели и червени виновност.

Четвъртата дестинация е „ Розовата котловина “, където с изключение на с обичайното розопроизводство, туристите ще бъдат осведомени и с историята на Панагюрище и Копривщица. Регионът е прочут и с множеството ферми под Балкана, наложили се на пазара с качествените си млечни артикули. И тук винопроизводители те са на респект, изключително с прословутия „ Карловски мискет “, който е емблемата на района.

Петата дестинация е „ Източна Тракия “ с Жеравна и Котел, съхранили българската еднаквост, където също се залага на локалните специалитети и качествени български виновност. Освен със сливенската праскова локалните хора могат да се похвалят и с производството на хинап, тип фурма, която вирее единствено в този район – към Стара Загора.

Шестата туристическа дестинация е „ Сакар “, заключена сред реките Марица, Тунджа, Соколица и Сазлийка. И този район е прочут с множеството тракийски светилища, с неповторимото си винопроизводство, а също и с развъждането на обичайния сусум.

Седмата дестинация е „ Златия “, обхващата Северозападна България с феномена Белоградчишки скали и красивите гледки на Западния дял на Стара планина. Регионът под връх Ком и към Белоградчик е прочут с производството си на ягоди и малини, по тази причина и туризмът може директно да се съчета с кулинарията и местните специалитети, приготвени от тези плодове. Винарите пък ще пазят локалния вид „ Гъмза “, който не отстъпва на новите европейски сортове, считат уредниците.

Осмата туристическа дестинация е „ Мизия “ и обгръща региона към Плевен, където се намира единственият на Балканите Музей на виното. В този район кулинарията залага и на рибните специалитети, необятно публикувани към Свищов и Русе.

„ Добруджа и Северното Черноморие “ е деветата дестинация, където красивите морски пейзажи ловко може да се съчетаят с кулинарните и винени изненади на локалните мазета. Това е царството на димята, по тази причина и белите виновност са на респект в този район.

Десетата дестинация е " Южното Черноморие ", където старите градове Несебър и Созопол са натурален магнит за туристите. В плана тази дестинация се съчетава съвършено с представянето на обичайните локални бели виновност, а също и със сладкото от зелени смокини, специалитет на созополските баби.

Единадесетата дестинация са „ Старите столици “ Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, които пък идеално могат да се съчетаят с винения кулинарен бизнес в региона на Търговище и Шумен. Винарите там ще изненадат екскурзианта с известния „ Осмарски пелин “, както и с пестила, създаван само тук от остарял вид сливи.

Последната 12-а дестинация е „ Източни Родопи “ с региона към Хасково, Кърджали и Ивайловград, където освен с величествените естествени явления и античните разкопки при Перперикон изненада за туристите ще бъдат и местните родопски гозби, отлично гарнирани с фини червени виновност.

До средата на 2016 година двете министерства се чака да организират 6 кръгли маси в разнообразни райони на страната, като задачата е да се даде необятен отзив измежду локалния бизнес.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР