Министрите на вътрешните работи на ЕС ще се срещнат днес

...
Министрите на вътрешните работи на ЕС ще се срещнат днес
Коментари Харесай

Австрия за влизането ни в Шенген и по суша: На прав път сме, но не сме извървели целия път

Министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз ще се срещнат през днешния ден в Люксембург, с цел да обсъдят цялостното приемане на България и Румъния в " Шенген ", контрола по границите, както и директивата на Европейски Съюз за връщане на незаконни мигранти, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки австрийската организация АПА. 

Преди началото на срещата някои участници приканиха за по-бързо връщане на противозаконни мигранти и бързо използване на промяната на Европейски Съюз в региона на убежището. Австрия ще бъде представлявана от министъра на вътрешните работи Герхард Карнер от Австрийската национална партия. 

Според Карнер на днешната среща има две водещи тематики. Едната е " по какъв начин можем да правим депортации по-последователно ", а другата е обвързвана с Шенгенското пространство. 

" Допълнителните инспекции по границите доведоха до понижаване на (мигрантския) напън в доста страни ", каза Карнер. Той даде образец с австро-унгарската граница, където броят на противозаконните прекосявания е намалял доста. Въпреки това за него към момента не е пристигнал моментът Румъния и България да се причислят към " Шенген ".

" На прав път сме, само че не сме извървели целия път ", съобщи той. 

В момента Австрия блокира приемането на България и Румъния, които от края на март са част от " въздушния Шенген " и по този метод бяха спрени инспекциите по въздушните и морските граници на зоната. Еврокомисарят по вътрешни работи на Европейски Съюз Илва Йохансон изрази преди последното си съвещание като еврокомисар по вътрешни работи и миграция желанието си за унищожаване на инспекциите и по сухопътните граници на България и Румъния и то още до момента в който е в мандата си. През декември или януари тя ще съобщи щафетата на настоящия финансов министър Магнус Брунер.

" Имахме добър опит с въздушните граници и мисля, че е време инспекциите по сухопътните граници също да отпаднат ", сподели Йохансон. 

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен също поддържа цялостното участие на България и Румъния в " Шенген ". Министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою още веднъж акцентира, че страната му е изпълнила всички свои отговорности и е подготвена за пълноправно участие в " Шенген ". Той означи " забележителното понижаване на противозаконната миграция ".

Румънският министър председател Марчел Чолаку съобщи нощес пред публицисти в Букурещ, че е уверен, че до края на годината страната му ще бъде напълно призната в " Шенген ". Необходима е спомагателна резолюция на Съвета, с цел да се дефинира датата за анулация на всички инспекции. Това обаче не е планувано за днешната среща.

Връщането на противозаконни мигранти и отхвърлени претенденти за леговище ще бъде тематика на работния обяд на министрите. Ще бъде разискван и неофициалният документ по отношение на репатрирането, иницииран от Австрия и Нидерландия, който е подсилен от 15 други страни от Шенгенското пространство. В документа се приканва Европейската комисия да възобнови съвсем 20-годишната Директива на Европейски Съюз за връщането, с цел да се улесни връщането на мигранти.

" Трябва в Европейски Съюз да станем по-малко атрактивни за хора, които злоупотребяват със системата ", заяви Карнер. " Всъщност виждаме, че доста хора заобикалят процедурите за депортиране ", добави той. Австрийският министър счита, че е належащо хората, които нямат право на престой, да бъдат връщани в страните им на генезис или да се улесни задържането им в очакване на депортация.

Германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер е един от поддръжниците на тази концепция. Тя приканва за по-бързи процедури и опция за връщане на бежанците по границите.

Преди съвещанието на Съвета Фезер се изрече в интерес на бързото използване на новата система за даване на леговище. Тя е в разговор с Комисията " за това дали бихме могли да ускорим приемането на разпореждания ". Според Фезер доста страни членки биха могли да плануват това. Испанският ѝ сътрудник Фернандо Гранде-Марласка Гомес също се изрече в интерес на бързото използване.

Според Фезер днешният ден ще бъде отдаден и на граничния надзор, който тя вкара на всички немски сухопътни граници от средата на септември. Много страни, в това число Австрия, Германия и Италия, вкараха още веднъж (временен) надзор по вътрешните си граници заради опасения за сигурността.

" С граничния надзор желаеме да спрем незаконната миграция, да спрем контрабандистите и да разпознаем ислямистите на ранен стадий ", съобщи немската министърка, обяснявайки решението, което беше подложено на критика от някои сътрудници от Европейски Съюз.

Други страни от Европейски Съюз също правят граничен надзор. Тя разгласи, че контролът ще остане в действие, " до момента в който не получим европейски решения за по-сигурни външни граници ". Ето за какво за Фезер е " приоритет допустимо най-бързото използване на пакета за убежището и миграцията ".

Другите тематики в дневния ред включват битката със половото принуждение над деца, ИТ системите за правоприлагане в Европейски Съюз и въздействието на външните спорове върху вътрешната сигурност на Европейски Съюз. Карнер ще организира и двустранни диалози с унгарския министър на вътрешните работи Шандор Пинтер, чиято страна понастоящем ръководи Съвета.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР