Министрите на външните работи от Европейския съюз, сред които и

...
Министрите на външните работи от Европейския съюз, сред които и
Коментари Харесай

Първите дипломати от ЕС и САЩ се договориха за сътрудничество в битката с коронавируса и дезинформацията

Министрите на външните работи от Европейския съюз, измежду които и българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, и държавният секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпео, се договориха да продължат учреденото на споделени полезности трансантлантическо партньорство, като си сътрудничат тясно в битката с ковид , дезинформацията и други области от общ интерес.
„ Европейският съюз и Съединени американски щати споделяме общи полезности и правила. Днешната полемика е доста значима, тъй като изпращаме мощен сигнал за смисъла на трансатлантическата връзка и покачваме взаимното съгласие по доста въпроси “, съобщи Екатерина Захариева по време на видеоконферентния Съвет „ Външни работи “, в който се включи и Майкъл Помпео. Това е първият СВнР с присъединяване на американски държавен секретар от декември 2017 година насам, оповестиха от Външно министерство.
Европейските външни министри и държавният секретар на Съединени американски щати означиха стратегическата значимост на трансатлантическата връзка и единение, както и изгодите от партньорството сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Подчертана бе значимостта на ограниченията за превъзмогване на икономическите последствия от пандемията.
В дневния ред на диалога с Помпео бяха и връзките с Китай и Турция, Близкоизточния кротичък развой, развитията в източното съседство с акцент върху обстановката в Украйна. По въпроса със съдействието със страните от Западните Балкани външният ни министър прикани Европейски Съюз и Съединени американски щати да обединят напъните си и да работят в близко съдействие за поддръжка на европейската интеграция на 6-те страни от района.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР