Министрите на външните работи на страните от НАТО се срещат

...
Министрите на външните работи на страните от НАТО се срещат
Коментари Харесай

Министрите от НАТО отбелязаха 75-ата годишнина на Алианса

Министрите на външните работи на страните от НАТО се срещат в четвъртък, с цел да отпразнуват 75-ата годишнина на Алианса , откакто се договориха да стартират да възнамеряват по-голяма роля в координирането на военната помощ за Украйна, предава " Ройтерс ".

На втория ден от срещата в Брюксел министрите ще отбележат подписването във Вашингтон на 4 април 1949 година на Северноатлантическия контракт, който основава трансатлантическия политически и боен съюз.

" Докато сме изправени пред един по-опасен свят, връзката сред Европа и Северна Америка в никакъв случай не е била по-важна " , сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда.

НАТО стартира с 12 членове от Северна Америка и Европа , учреден в отговор на възходящите страхове, че Съветският съюз съставлява военна опасност за европейските демокрации.

В основата на алианса е концепцията за групова защита, концепцията, че офанзива против един член се смята за офанзива против всички, давайки военна отбрана на Съединени американски щати на Западна Европа.

Седемдесет и пет години по-късно НАТО има 32 членове и възвърна централната си роля в международните каузи, откакто войната на Русия в Украйна накара европейските държавни управления още веднъж да гледат на Москва като на съществена опасност за сигурността.

Двете най-нови членки на НАТО, и, се причислиха в директен отговор на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година

" Демократичните народи, свободните хора избраха да се причислят към НАТО за разлика от метода, по който Русия се уголемява посредством анексиране или противозаконна експанзия ", сподели финландският външен министър Елина Валтонен пред кореспонденти.
 Русия: Историята на НАТО е цялостна с нападателни завършения, донесли войни и опустошения
Русия: Историята на НАТО е цялостна с нападателни завършения, донесли войни и опустошения

Годишнината от основаването на Алианса не била мотив за празнуване

Русия съобщи в сряда, че НАТО се е върнала към мисленето от времето на Студената война. Говорителят на външното министерство Мария Захарова сподели пред кореспонденти, че НАТО няма място в " многополюсния свят " , който съгласно Москва се стреми да построи, с цел да постави завършек на господството на Съединени американски щати.

Министрите от НАТО се споразумяха да стартират да възнамеряват по-голяма роля на НАТО в координирането на помощта за сигурността и образованието за Украйна.

Според предложение на Столтенберг НАТО ще поеме работата, осъществена от ръководена от Съединени американски щати ad hoc коалиция, известна като групата Рамщайн, частично с цел да се защищити от вероятно понижаване на поддръжката на Съединени американски щати , в случай че Доналд Тръмп се върне в Белия дом, споделиха дипломати.

Столтенберг също е  (около 108 милиарда долара) за поддръжка на украинската войска за пет години, съгласно дипломати.
 Русия споделя, че разговорът с НАТО е
Русия споделя, че разговорът с НАТО е " нулев ", само че не търси открит спор

Според Александър Грушко, връзките се утежняват " предсказуемо и съзнателно "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР