Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз решиха

...
Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз решиха
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС увеличиха фонда за военна помощ за Украйна

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз взеха решение да усилят размера на Европейския механизъм за поддръжка на мира с 3.5 милиарда евро.

Механизмът се употребява за финансиране на военната помощ за Украйна. С днешното решение таванът му възлиза на повече от 12 милиарда евро. Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в срещата.

Засега не е ясно по кое време Украйна ще получи сливащия транш, тъй като Унгария към момента блокира даването на 500 млн. евро поради включването на унгарска банка в черен лист на Киев. Според Украйна тази банка финансира военните дейности.

Метежът в Москва бе една от главните тематики в Люксембург през днешния ден. Върховният представител по външни работи Жозеп Борел сподели, че " чудовището, което Путин самичък е основал - групировката " Вагнер " - се е обърнало против него ". Той няколко пъти повтори, че Европейски Съюз няма нищо общо със събитията в Москва.

Снимки: БГНЕС, Българска национална телевизия



" Ситуацията остава комплицирана и непредвидима. Тя е непредвидима през цялото време и продължава да е по този начин. Оставаме нащрек в мощна съгласуваност с нашите сътрудници, 27-те страни членки и прилежащите страни. Тези събития демонстрираха, че Русия и персоналната позиция на Путин са отслабени. Това е най-малкото, което можем да кажем, че в политическата система има пукнатини. Русия освен е рискова, тъй като атакува прилежащи страни, само че в този момент демонстрира, че има риск една голяма нуклеарна мощ да е подложена на вътрешнополитическа неустойчивост ", разяснява Жозеп Борел - висш представител по въпросите на сигурността и външните работи.

Външният министър на България Мария Габриел е изразила поддръжката на страната ни за Украйна и е декларирала, че ще продължим да оказваме помощ - освен военна, само че и в други области.



Започваме с Украйна, тъй като това беше първата полемика, през днешния ден с нас беше Дмитро Кулеба, който даде последна информация за протичащото се. Призивът е всички да останем обединени и да поддържаме. Споделила съм и аз това, че за новото държавно управление е доста значима поддръжката за Украйна, изразили сме я в няколко разнообразни аспекта. Няма по какъв начин да не отбележа и търсенето на отговорност за закононарушения, позволени от Русия и самодейността за мир на президента Зеленски, като там е належащо да имаме явен съгласуван отговор и да се влезе в елементи по десетте точки. Подкрепили сме техния апел за това да има в това число поддръжка и с муниции. Тук желая да отбележа, че това си остава в компетенциите на МО на България. Ние, несъмнено, ще координираме отговора на страната ", съобщи Мария Габриел.

Мария Габриел е разговаряла през днешния ден с доста свои сътрудници, в това число с външния министър на Нидерландия. Основната тематика е била Шенген, като по думите на Габриел всички министри са изразили поддръжката си за приемането на България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР