Министрите на външните работи на страните членки на ЕС на

...
Министрите на външните работи на страните членки на ЕС на
Коментари Харесай

Съвет "Външни работи" прие решение за създаване на Постоянно структурирано сътрудничество

Министрите на външните работи на страните членки на Европейски Съюз на постоянното си съвещание през днешния ден одобриха решение за основаване на Постоянно структурирано съдействие (ПСС).

Това оповестиха от пресцентъра на външното ведомството.

Те утвърдиха лист от 17 съответни плана, чието осъществяване ще има за цел усилване на отбранителните качества на държавите-членки.

България, която е една от 25-те участнички в самодейността, бе показана на съвещанието от заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева.

В рамките на Съвета министрите организираха неофициална работна закуска с премиера и външен министър на Израел Бенямин Нетаняху, на която бяха обменени отзиви по настоящата обстановка и провокациите пред бъдещето на Близкоизточния кротичък развой.

В светлината на решението, оповестено на 6 декември от президента Тръмп, министрите от Европейски Съюз потвърдиха своето общо схващане, че статутът на Йерусалим би трябвало да бъде решен посредством договаряния сред Израел и Палестинската автономност. Заявена бе и готовността на Европейски Съюз да продължи да поддържа всички старания, в това число в границите на Квартета, за основаване на условия за обновяване на директните договаряния сред двете страни. Подчертана бе значимостта на поддържането на деен политически разговор сред Европейски Съюз и Израел.

Актуалното развиване на ситуацията в по-широкия район на Близкия изток, в това число в Сирия, Ливан, Ирак, Йемен и районната политика, бяха тематики на обстойна полемика по време на главната сесия на Съвета. Потвърдена бе поддръжката за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Ирак. Заявена бе готовността на Европейски Съюз да спомага за постигането на национално помиряване, да окаже поддръжка за основаването на условия за завръщане на вътрешно-разселените лица и мигрантите, както и за икономическото възобновяване на страната.

Българският представител означи смисъла на идното приемане на цялостна тактика на Европейски Съюз за Ирак през януари идната година.

Заяви се и поддръжка за работата на специфичния делегат на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура и политическия развой в Женева за намиране на решение на спора в Сирия.

Първите дипломати на Европейски Съюз подчертаха значимостта на стабилността на Ливан и приветстваха постигнатото съглашение сред ръководещите партии за запазването на държавното управление на страната.

Съветът изрази дълбока угриженост от непрекъснато влошаващата се филантропична обстановка в Йемен вследствие на продължаващия боен спор. Обсъдени бяха опциите Европейски Съюз да спомага за преустановяване на огъня и обезпечаване на филантропичен достъп до нуждаещите се.

В рамките на Съвета се състоя неофициална среща с външните министри на Г5 - Сахел - Буркина Фасо, Мавритания, Мали, Нигер и Чад. Обсъдена бе поддръжката, оказвана от Европейски Съюз и от страни-членки за Г-5 Сахел за техните взаимни сили за битка с тероризма, както и опциите за нейното разширение.

На взаимна сесия министрите на външните работи и министрите за развиването на Европейски Съюз разискаха резултатите от Срещата на върха ЕС-Африкански съюз и по-нататъшното развиване на съдействието с Африка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР