Министрите на външните работи на НАТО, които се събраха вчера

...
Министрите на външните работи на НАТО, които се събраха вчера
Коментари Харесай

Какво решиха външните министри на НАТО в Букурещ

Министрите на външните работи на НАТО, които се събраха през вчерашния ден на двудневна среща в Букурещ, осъдиха експанзията на Русия против Украйна, потвърдиха поддръжката си за Молдова и взеха решение да укрепят Източния фланг, обобщава румънският вестник „ Адевърул “. Новинарската телевизия Диджи 24 дефинира срещата като „ историческа “.

За повторно Румъния е хазаин на събитие на високо ниво на НАТО след срещата на върха през 2008 година, напомнят медиите в Букурещ.

Срещата на министрите на външните работи от НАТО, която стартира през вчерашния ден, е първата след началото на войната против Украйна, която се провежда в източен съдружник от Алианса. Румъния има най-дългата сухопътна граница с Украйна, напомнят медиите.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис акцентира, че дневният ред на срещата в Букурещ преглежда най-неотложните и настоящи въпроси за НАТО и за груповата сигурност.

Румънските медии цитират декларацията, която министрите на външните работи от съюзническите и поканените страни одобриха в края на първия ден от срещата. В декларацията министрите осъдиха нападателната война на Русия против Украйна, по-специално нападенията против популацията и гражданската инфраструктура, многократните нарушавания на интернационалното филантропично право, както и енергийния шантаж на Москва, заяви румънският външен министър Богдан Ауреску.

" Министрите на външните работи потвърдиха поддръжката на НАТО за суверенитета, териториалната целокупност, независимостта и евроатлантическите желания на Украйна, както и уговорката на страните от НАТО да продължат и да засилят помощта си за Украйна в съгласуваност с всички съответни сътрудници, преди всичко с Европейски Съюз. Министрите потвърдиха и уговорката на НАТО да ускори поддръжката си за Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина, с цел да поддържа целостта, устойчивостта, качествата и политическата самостоятелност на тези страни ", написа „ Адевърул “, като цитира прессъобщение на румънското Министерство на външните работи.

В текста на декларацията министрите подчертаха решимостта на НАТО да ускори доста своята отбранителна и възпираща позиция и да продължи да развива цялостния потенциал от сили и качества. Те изпратиха единомислещо обръщение за взаимност, че всяко нахлуване против страна от НАТО ще бъде посрещнато с корав и обединен отговор, написа вестникът. 

В подтекста на присъединяване в срещата на Финландия и Швеция, които бяха поканени да се причислят към Алианса, външните министри потвърдиха поддръжката си за политиката на отворени порти на НАТО и за решенията от срещата на върха в Букурещ през 2008 година, отбелязва „ Адевърул “.

Румънските медии извеждат като акценти и някои от изявленията на участниците в срещата. 

„ НАТО може да изпрати спомагателни сили в региона на Черно море по суша и въздух, в случай че е належащо “ – извежда в заглавие телевизия Диджи 24 част от изявлението на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Страните от НАТО се споразумяха и реализираха засилено съюзническо наличие в Черноморския район още през 2014 година след противозаконното анексиране на Крим от Русия, напомни Столтенберг и добави, че Алиансът е нараснал в допълнение наличието си преди и след началото на съветската инвазия в Украйна. Столтенберг напомни удвояването на бойните групи на НАТО. Те към този момент са осем и са ситуирани в Румъния, Полша, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и България.

Бойната група на НАТО в Румъния е на равнище батальон, само че при нужда може да бъде увеличена до равнище бригада, показва Диджи 24.

Друг акцент, който извежда новинарската телевизия, е изказването на американския държавен секретар Антъни Блинкън, че „ НАТО е непреклонен съюз “ и че в лицето на Румъния Съединени американски щати имат корав съдружник. „ Мисля, че малко народи схващат по-добре от Румъния какъв брой е значимо да се борим за суверенитет и териториална целокупност ", цитира Диджи 24 изказването на американския държавен секретар.

В. „ Гъндул “ се стопира на уверението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Алиансът разполага с съответни проекти за отбрана на всички съдружници. Генералният секретар на пакта отговори по този начин на журналистически въпрос във връзка апел на румънския президент Клаус Йоханис за съответни проекти, с цел да се " знае тъкмо кой, какви войски и къде да бъдат изпратени при положение на нахлуване ", написа вестникът.

„ Евениментул зилей “ извежда на напред във времето изявлението на Йенс Столтенберг, че НАТО не е част от войната, водена от Русия, само че Алиансът ще продължи да поддържа Украйна.

Румънските вестници поместват и предизвестията на някогашния съветски президент Дмитрий Медведев към НАТО да не доставя на Украйна системи за противоракетна защита " Пейтриът ". „ Евениментул зилей “ цитира обява на Медведев в обществената мрежа „ Телеграм “: " Ако, както загатна Столтенберг, НАТО достави украинските фанатици със системи " Пейтриът ", дружно с персонален състав на НАТО, те незабавно ще станат законна цел на нашите въоръжени сили ", е предизвестил актуалният заместник-председател на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев. Агенция Ройтерс отбелязва, че от известието му не излиза наяве дали като цел той има поради системите „ Пейтриът “, украинските сили или персонала на НАТО, написа „ Евениментул зилей “. 

Румънските медии оповестяват, че през днешния ден, на втория ден от министерската среща на НАТО в Букурещ, ще се организира съвещание на Северноатлантическия съвет с Финландия и Швеция, които са поканени да се причислят към организацията. След това ще се организира и съвещание, в което ще се включат ръководителите на дипломацията на страните сътрудници от Северноатлантическия алианс – Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР