Министрите на външните работи на България и Македония – Екатерина

...
Министрите на външните работи на България и Македония – Екатерина
Коментари Харесай

Важен ден за България и Македония

Министрите на външните работи на България и Македония – Екатерина Захариева и Никола Димитров ще завършват всички елементи към Договора за добросъседство, съобщи македонското издание „ Плюсинфо “.

Двамата дипломати ще беседват през днешния ден и на следващия ден (8 и 9 юли) в София.

Припомняме, че през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов съобщи, че България ще помогне на Македония да влезе в НАТО. договорът за добросъседство, който чакаме да подпишем през август, е доста значим, счита Борисов.

„ Трябва като на непосредствен комшия и народ да оставим историците да си спорят, само че по-голямата тематика е Македония в НАТО и Европейски Съюз, счита министър председателят. По-добре ли е за България една раздирана от безредици страна на нашата граница? Договорът за добросъседство би трябвало да тръгне и в случай че него не можем да подпишем, защо друго да приказваме “, запита министър председателят.

Той регистрира въздействието тук на Сърбия, на Гърция, на Съединени американски щати, на Русия и така нататък, само че „ мисля, че ползата на България е да помогнем Македония да влезе в Северноатлантическия пакт”, акцентира Борисов. Външният министър Екатерина Захариева през вчерашния ден съобщи, че националният интерес на България изисква възстановяване на връзките с Македония. Ако в този момент при тази доброжелателност от страна на Македония, не подпишем контракта за добросъседство, по кое време ще го подпишем, акцентира тя. Според Захариева е доста значимо фактическото сключване на контракта за добросъседство, тъй като е знак дали в действителност Македония ще промени отношението си. „ Случи се доста от тяхна страна - като прекъсване на дейности от страна на институциите там, които уронват репутацията на България в интернационалните институции. Ако в този момент при тази доброжелателност от страна на Македония, не подпишем този контракт, по кое време ще го подпишем, уточни външният министър.

Източник: БГНЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР