Министрите на селското стопанство и рибарството ще заседават в Люксембург. Те

...
Министрите на селското стопанство и рибарството ще заседават в Люксембург. Те
Коментари Харесай

Как ще се отрази забраната за внос на украинско зърно на крайния потребител?

Министрите на селското стопанство и рибарството ще заседават в Люксембург. Те би трябвало да решат дали да одобрят концепцията на България да замрази вноса на украинско зърно и артикули у нас. 

Въведената мярка ще е от изгода за родните производители, но не и за потребителите.

От Асоциацията за отбрана на потребителите са на мнение, че възбраната ще увеличи цените на хляба олиото и млечните артикули.

" Тази мярка е целенасочена и е в поддръжка на зърнопроизводителите напълно. Даваме си сметка, че в случай че един артикул - пшеница или ечемик, се продава на 500 лева сега на тържищата, нашата продукция, която е създадена в България, ще се продава на много по-висока сума. И тук идва въпросът за какво ние като консуматори би трябвало да плащаме 700 лева, вместо да плащаме 500 лева за звук от дадения артикул ", попита председателят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че все отново това са примерни числа, а не такива, които са свалени от публични източници.

" Даваме образец хората да добият действителна визия какво би се случило. То може да става въпрос и за 50 стотинки, но когато вие сте един производител на краен продукт - самун или олио, добивайки главната суровина за произвеждане на едно от двете, се задачите да добиете на най-ниската цена. Но в тази ситуация, когато имаме възбрана за импорт на даден артикул, цената на вътрешния пазар се усилва. Ние сме очевидци на това, че българските производители на пшеница има застой на продукция, която не са я осъществили, когато е била акцията на жънене ", добави Майорски.

Той е безапелационен, че тази мярка не е към българското произвеждане или към българския консуматор.

" Цената не се дефинира от това какво произвеждане имаме ние, а от това какъв е добивът в целия свят и какво е търсенето.

С тази мярка няма да реализираме безусловно нищо, с изключение на да увеличим вноса от европейски страни, с цел да може да задържим тавана на главните артикули в потребителската кошница. Цената не се дефинира от нашия пазар, а от международния, ако те стартират да продават продукцията на цената на международния пазар, тя ще бъде осъществена. Няма спънка това да се случи, даже и сега, в случай че тръгнат да продават ", поясни председателят на Асоциацията за отбрана на потребителите.

От думите му излиза наяве, че само през март има три пика и спада на хляба.

" В първата седмица на март хлябът е коствал 1,32 лева, приказваме за борсова цена на самун " Добруджа " 600 гр., във втората седмица става 1,44 лева, а сега хлябът е 1,33 лева На международните пазари главните артикули за производството на хляба понижават, само че нас не ни се отразява това нещо като краен консуматор. Ние използваме европейската продукция, ние сме жители на Европейски Съюз. Всичко, което се създава в България, то е произвеждане в Европейски Съюз ", разяснява Пейо Майорски.

И е безапелационен, че по-строг надзор ще подсигурява на крайния консуматор, че без значение от кое място идва даденият артикул, той ще бъде с качествата, които са възможни от Европейски Съюз.

" Агенцията за храните е едно от значимите звена. Освен че оказва помощ са бързото осъществяване на вноса на стока, само че оказва помощ и за износа. Контролът го има, само че той е несвоевременен. В момента най-лесният за България е от Украйна, тъй като те са най-големите производители на зърно в международен мащаб. Но решението би трябвало да е общоевропейско ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР