Министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар

...
Министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар
Коментари Харесай

Нямало е теч на лични данни от БУЛСТАТ регистъра, заявиха двама министри

Министрите на правораздаването Надежда Йорданова и на електронното ръководство Божидар Божанов опровергаха информации в медиите за

Оплакването пристигна от юрист Галина Върбанова пред БНР. След като на 4 януари досегашният идентификатор на хората със свободни специалности - единният цивилен номер, е бил сменен с 9-цифров код, тя е влезнала в профила си и е открила, че са забележими доста повече от нужните персонални данни като уточни съответно непрекъснат и сегашен адрес, месторабота. На базата на това, че хората със свободни специалности са 300 хиляди души, някои изявления генерализираха, че на всички тях данните са изтекли.

Ние заявяваме, че теч на персонални данни в указател БУЛСТАТ няма и не е имало, сподели Йорданова, а Божанов добави, че това важи и за правната, и за софтуерната страна на въпроса.

Йорданова разясни, че данните, които се виждат, са в осъществяване на закон, който е в действие още от 2005 година Божанов добави, че след смяната от 4 януари, целяща точно да се скрият ЕГН-тата, доста хора са ревизирали профилите си, и са видели данните за себе си в този момент, само че те са били там и преди.

Министерството на правораздаването приготвя незабавна смяна в законодателството, тъй че данни, които имат темперамент на персонални, да не са забележими в обществената част на регистъра, сподели Йорданова.

Божанов добави, че е направена инспекция за скупчване на непотребен трафик към избрани лица и подобен не е открит. Няма риск за теч, спазени са положителните практики за осведомителна сигурност, увери той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР