Министрите на отбраната на страните от НАТО одобриха на двудневната

...
Министрите на отбраната на страните от НАТО одобриха на двудневната
Коментари Харесай

Марк Рюте: НАТО пристъпва към стандартизация на въоръжението

Министрите на защитата на страните от НАТО утвърдиха на двудневната си среща в Брюксел самодейност за стандартизация на въоръжението, заяви генералният секретар на алианса Марк Рюте на конференция в централата на пакта. Това е значимо за опциите ни да се сражаваме дружно и да понижим цената на въоръжението. Ще ускорим развиването на натовски стандарти, добави той. По неговите думи водеща задача е подобряването на противовъздушната защита.

Рюте означи, че от началото на войната в Украйна е имало няколко случая на нарушение на въздушното пространство на алианса, в това число през вчерашния ден в Румъния. 

Русия остава главната и най-пряка опасност за сигурността на алианса, (руският президент Владимир) Путин прави все по-често безотговорни изявления, сподели Рюте, представен от Българска телеграфна агенция. Наблюдаваме хибридна интервенция във всички страни от алианса, както и в Молдова. Русия явно цели да отклони Молдова от европейския път, оказваме помощ с каквото можем, с цел да има свободни избори в страната, добави генералният секретар.

Той разясни, че военните министри от пакта не са обсъждали тази седмица задълбочено проекта на украинския президент Володимир Зеленски за победа. По-рано Рюте уточни, че не поддържа напълно проекта на Зеленски. По неговите думи министрите са разискали по какъв начин да продължат поддръжката за Киев и да не оставят Москва с усещане, че тя понижава.

Не можем да потвърдим, че на украинския фронт има севернокорейски бойци, само че това може да се промени, уточни Рюте. Президентът Зеленски заяви на конференция през вчерашния ден в Брюксел, че има данни за 10 хиляди севернокорейци, които се приготвят за украинския фронт.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР