Министрите на отбраната и ръководителите на разузнаването на Иран, Русия,

...
Министрите на отбраната и ръководителите на разузнаването на Иран, Русия,
Коментари Харесай

Анкара обсъди с Москва, Дамаск и Техеран изтеглянето на войските си от Сирия

Министрите на защитата и ръководителите на разузнаването на Иран, Русия, Сирия и Турция организираха диалози, които Анкара и Москва дефинираха като градивни, оповестява " Ройтерс ".

Те бяха част от напъните за възобновяване на връзките сред Турция и Сирия след години на неприязън по време на войната в Сирия.

Турция поддържа политическата и въоръжена съпротива против сирийския президент Башар Асад по време на 12-годишната революция и изпрати свои войски в северната част на страната.

Москва - главен съдружник на Асад, предизвиква помиряването с Анкара. Дамаск обаче упорства за цялостното евакуиране на турските войски, с цел да бъдат възобновени връзките.

На диалозите в Москва министрите и шефовете на разследващите служби разискаха укрепването на сигурността в Сирия и нормализирането на връзките сред Анкара и Дамаск, се показва в обособени изказвания на турското и съветското министерство на защитата.

И четирите страни потвърдиха желанието си да запазят териториалната целокупност на Сирия и нуждата от усилване на напъните за бързото завръщане на сирийските бежанци в страната им, се добавя в официалните съобщения.

Сирийското министерство на защитата показва, че на диалозите е било обсъдено изтеглянето на турските войски от Сирия, както и отварянето на стратегическата автомагистрала М4, която проправя пътя за обновяване на търговията на Дамаск със прилежащите страни.

Министрите на защитата на Сирия и Турция организираха диалози в Москва и през декември, като това бе срещата на най-високо равнище сред двете страни от началото на войната.

Миналата седмица министърът на външните работи на Турция означи, че среща на външните министри на четирите страни, която ще надгради договарянията през декември, може да се организира при започване на май, само че след това съобщи, че е отсрочена, защото страните не могат да се договорят за съответна дата.

Сирийски публични лица неведнъж са заявявали, че стъпки към нормализиране на връзките сред Дамаск и Анкара са възможни само в случай че Турция се съгласи да изтегли хилядите си бойци, ситуирани в следената от бунтовниците северозападна част на страната.

Засиленото военно наличие на Турция попречи на предходни военни акции, ръководени от Русия, да върнат под държавен надзор последния огромен анклав, държан от бунтовниците в Сирия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР