Министрите на отбраната и финансите на Израел се сблъскаха в

...
Министрите на отбраната и финансите на Израел се сблъскаха в
Коментари Харесай

Спор на десни и крайнодесни в Израел: Да получат ли палестинци средства от данъците си

Министрите на защитата и финансите на Израел се сблъскаха в сряда за това дали някои данъчни доходи от Западния бряг би трябвало да бъдат трансферирани на Палестинската власт. Това акцентира напрежението върху държавното управление, до момента в който израелските сили не престават войната в Газа, оповестява организация " Ройтерс ".

Министърът на защитата Йоав Галант прикани данъчните доходи, събрани от Израел от името на палестинците в елементи от Западния бряг под директен израелски надзор, да бъдат изплатени неотложно.

" Държавата Израел е заинтригувана от поддържането на стабилността в Юдея и Самария, постоянно и изключително през тези времена ", сподели Галант в телевизионни забележки, употребявайки термина, употребен от мнозина в Израел за обозначаване на Западния бряг, където имаше изострен спор и повишаване на насилието от началото на войната с " Хамас " преди три седмици.

" Средствата би трябвало да бъдат преведени неотложно, тъй че да могат да бъдат употребявани от оперативния механизъм на Палестинската власт и от секторите на Палестинската власт, които се занимават с предотвратяването на тероризма ", сподели той. " Смятам, че е редно единствено решението на кабинета да остане в действие, както беше взето преди няколко дни. "

Съгласно краткотрайните мирни съглашения финансовото министерство на Израел събира налози от името на палестинците и прави месечни преводи към ПА, която има лимитирано самоуправление в окупирания Западен бряг, само че има непрекъснати разногласия към съглашението.

Финансовият министър Бецалел Смотрич, чиято твърдолинейна религиозна националистическа партия има мощна поддръжка измежду еврейските заселници на Западния бряг, отговори, че Галант прави " сериозна неточност ", като изисква отпущането на средствата.

Смотрич към този момент сподели, че ще се опълчи на изплащането на средствата, които отиват за възнаграждение на заплати в обществения бранш и други държавни разноски, обвинявайки палестинците на Западния бряг, че са подкрепили смъртоносната офанзива на " Хамас " против Израел на 7 октомври.

" Не имам намерение да разреша на Държавата Израел да финансира нашите врагове в Юдея и Самария, които поддържат тероризма на " Хамас " и финансират терористите от 7 октомври, които ни убиха и избиха ", сподели той в изказване.

Двамата министри към този момент бяха в несъгласие по-рано тази година, когато министър председателят Бенямин Нетаняху уволни Галант поради съпротивата му против горчиво оспорваните проекти на държавното управление за главен ремонт на правосъдната система, преди да анулира решението пред лицето на голяма социална опозиция.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР