Министрите на околната среда на страните от Европейския съюз постигнаха

...
Министрите на околната среда на страните от Европейския съюз постигнаха
Коментари Харесай

Страните от ЕС подкрепиха отслабен закон за възстановяване на природата

Министрите на околната среда на страните от Европейския съюз реализираха съглашение по основен законопроект за възобновяване на влошаващите се естествени местообитания, откакто смекчиха елементи от предлагането и се съгласиха да намерят повече финансиране от Европейски Съюз за възобновяване на повредената природа, съобщи " Ройтерс ".

Предложението на Европейски Съюз да се усъвършенства влошеното положение на естествените местообитания в Европа - 81% от които са класифицирани като такива в неприятно положение - провокира яростен политически спор, като евродепутати и някои държавни управления се опълчиха на законопроекта и показаха подозрения дали Европейски Съюз не струпва прекалено много екологични регулации върху промишлеността.
Страните от Европейски Съюз поддържаха законопроекта, само че едвам откакто Европейската комисия се съгласи да предложи финансова поддръжка от блока за ограничения за възкръсване на природата, в случай че се откри, че е нужна, съгласно план на договорката, забелязан от " Ройтерс ".
Германия, Литва и Румъния бяха измежду страните, които показаха опасения за финансирането.

Държавите членки също така отслабиха елементи от първичното предложение на Брюксел.

Една от измененията би премахнала задължението да се подсигурява, че положението на тинести плитчини, тревни площи, гори и други местообитания няма да се утежни, като се размени с задачата " полагане на старания за въвеждане на нужните ограничения ", с цел да се предотврати това.

Друга смяна би отслабила задачите за възкръсване на пресушените торфища по искане на страни, в това число Ирландия, където изсъхнали блата се обработват и торфът се употребява като гориво.

Ирландският министър за климата Иймън Райън приветства компромиса, като сподели, че той дава вяра, че " унищожаването на природата не е неизбежна сигурност " и в същото време не дефинира правила, които биха попречили на страните да развиват стопанските системи си.
Все отново гъсто обитаемата Нидерландия се опълчи на договорката, като изрази опасения, че тя ще забави разрастването на вятърни паркове и други стопански действия.
" Не можем да вършим всичко едновременно и в едно и също лимитирано пространство ", сподели нидерландският министър на природата Кристиан ван дер Вал.

Ръководителят на Европейската комисия по въпросите на климата Франс Тимерманс разяснява пред кореспонденти, че не се тормози от корекциите на страните, които вършат закона по-гъвкав. Той обаче разкритикува евродепутатите, които се пробват да блокират закона и отхвърлят да договарят.

Страните от Европейски Съюз и Европейският парламент би трябвало да одобрят окончателния законопроект.

 Година преди евроизборите Година преди евроизборите " цунамито " от зелени закони на Европейски Съюз се сблъска със опозиция

" Наистина ме натъжава, че някои се пробват да насочат политиката за климата към културните войни ", сподели Тимерманс.

Най-голямата група в Европейския парламент води акция за отменяне на закона с аргумента, че основаването на повече пространство за детайли, стимулиращи биологичното многообразие върху земеделска земя, би заплашило производството на храни.

Повече от 3 хиляди учени отхвърлиха тези изказвания, само че бъдещето на закона към момента наподобява несигурно. Предложение на евродепутати за отменяне на цялото предложение предходната седмица се провали с минимална преднина преди цялостното гласоподаване в Европейския парламент през юли.

Задължения за възобновяване

Съветът се съгласи, че страните членки ще вкарат ограничения за възобновяване, които привеждат в положително положение минимум 30% от местообитанията в сухоземни, крайбрежни, сладководни и морски екосистеми, които не са в положително положение, до 2030 година Това ще се ползва за минимум 30% от общата повърхност на видовете местообитания, за които се счита, че не са в положително положение, за разлика от площта за всяка група местообитания, както в началото беше препоръчано от Комисията, се показва в известие на Съвета.

Държавите обаче ще дефинират ограничения за възобновяване на минимум 60% до 2040 година и на минимум 90% до 2050 година от площта на всяка група местообитания, която не е в положително положение.

Страните прибавиха изключение за морски зони, които имат местообитания с меки седименти. За меките седименти страните членки ще могат да ползват по-нисък % за задачите и задачата за 2030 година няма да се ползва.

Национални проекти

Съгласно новите правила страните членки постоянно ще показват на Комисията национални проекти за възобновяване, показващи по какъв начин ще реализиран задачите. Те ще следят и рапортуват за напредъка си.

Съветът избра поетапен метод. Вместо да показват цялостни проекти до 2050 година две години след влизането в действие на регламента, страните първо ще показват национални проекти за възобновяване, обхващащи интервала до юни 2032 година, със стратегически обзор за интервала след юни 2032 година До юни 2032 година страните членки ще да показват проекти за възобновяване до 2042 година със стратегически обзор до 2050 година и до юни 2042 година те ще показват проекти до 2050 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР