Министрите на икономиката от общността приеха решение за предоставяне на

...
Министрите на икономиката от общността приеха решение за предоставяне на
Коментари Харесай

Брюксел отпуска помощ от близо 45 млн. евро на Грузия

Министрите на стопанската система от общността одобриха решение за даване на макрофинансова помощ за Грузия в размер до 45 млн. евро.

Помощта е планувана да отговори на финансовите потребности на Грузия и да поддържа икономическото стабилизиране и програмата ѝ за структурни промени. Икономиката на тази страна се счита за уязвима заради доста огромния недостиг по настоящата сметка и високия външен дълг, до момента в който запасите ѝ в задгранична валута са незадоволителни.

Макрофинансовата помощ е тип финансова помощ от Европейски Съюз за страни сътрудници, които изпитват рецесии с платежния баланс. Тя се дава само на страни, които се употребяват от поддръжката на МВФ. Това е третата интервенция за Грузия след военния спор на страната с Русия през август 2008 година

За първите две интервенции на Европейски Съюз за макрофинансова помощ, всяка от които в размер на 46 млн. евро, беше стихотворец ангажимент на интернационална конференция на донорите през октомври 2008 година Освен това Европейски Съюз дава помощ по линия на политиката си за съседство.

Грузия се причисли към Източното партньорство на Европейски Съюз през 2009 година Споразумение за асоцииране ЕС—Грузия, което планува последователното въвеждане на разпореждания за свободна търговия, влезе в действие на 1 юли 2016 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР