Министрите на финансите на Европейския съюз се споразумяха в сряда

...
Министрите на финансите на Европейския съюз се споразумяха в сряда
Коментари Харесай

Правителствата в ЕС си стиснаха ръцете за по-меки фискални правила

Министрите на финансите на Европейския съюз се споразумяха в сряда за промяна на фискалните правила на блока от две десетилетия, която дава повече време за редуциране на обществения дълг и основава тласъци за обществени вложения даже по време на бюджетна консолидация, предава " Ройтерс ".

Реформата идва, откакто равнищата на националния дълг бяха изтласкани до рекордно високи равнища от стратегиите за възстановяване от пандемията и заради нуждата районът да предприеме нови разноски, с цел да поддържа задачите си в региона на климата, индустриалната политика и сигурността.

" Сега постигнахме положително съглашение по отношение на фискалните правила на Европейски Съюз ", сподели нидерландският министър на финансите Сигрид Кааг . " Това съглашение планува фискални правила, които предизвикват промените с опция за вложения и съобразени със характерната обстановка на въпросната страна членка. "

Новите правила дефинират минимални размери на междинен недостиг и понижаване на дълга, които държавното управление би трябвало да съблюдава, с цел да задоволи спестовния лагер на страните от Европейски Съюз, водени от Германия. Но като цяло новите правила са по-меки от предходната рамка, о тбелязвайки победа за най-вече южните страни , водени от Франция.

Сега договорката ще бъде контрактувана с Европейския парламент, преди да стане закон .

Споразумението няма да окаже въздействие върху фискалната политика на Европейски Съюз през 2024 година, защото националните бюджети за идната година към този момент са взети въз основа на насоки, контрактувани по-рано през 2023 година

Но новите правила ще дефинират муден, само че постоянен ритъм на понижаване на недостига и дълга от 2025 година за четири до седем години, с по-дълъг вид, в случай че дадена страна предприеме промени и вложения в области, на които Европейски Съюз дава приоритет.

Италия, която настоя, че промените и вложенията, които към този момент са контрактувани в проекта на Европейски Съюз за възобновяване след пандемия, би трябвало да са задоволителни, с цел да получи удължаването до седем години, получи това, което искаше.

" Разглеждаме позитивно приемането на нашите първични претенции за автоматизирано удължение на проекта, обвързван с вложенията в Националния проект за възобновяване ", сподели в изказване италианският министър на финансите Джанкарло Джорджети.

Франция получи отстъпка за лихвените заплащания да бъдат изключени от напъните за понижаване на недостига до 2027 година за тези с бюджетни дупки над 3% от брутния вътрешен артикул. Това ще разреши на Париж повече пространство за придвижване, което желае да употребява за вложения.

За да задоволят Германия и нейния спестовен лагер, новите правила откриват защитен буфер от 1,5% от Брутният вътрешен продукт под тавана на недостига на Европейски Съюз от 3% от Брутният вътрешен продукт . Правителствата ще би трябвало да се стремят към 1,5%, тъй че непредвидени събития през годината да не ги тласнат оттатък границата.

Сделката е четвъртата промяна на фискалните правила на Европейски Съюз, наречена Пакт за непоклатимост и напредък , предопределена да поддържа цената на единната евровалута на Европейски Съюз посредством ограничение на държавните заеми.

Действайки като сурогат на единната фискална политика на Европейски Съюз за противопоставяне на паричната политика на Европейската централна банка, пактът съставлява набор от правила, които подсигуряват таваните на Европейски Съюз от 3% от Брутният вътрешен продукт за държавен недостиг и 60% от Брутният вътрешен продукт за обществен дълг.

Реформата беше нужна, защото пандемията от COVID-19 и рецесията с цените на силата, породени от съветското навлизане в Украйна, провокираха скок в държавния дълг, което направи предходните правила нереалистично строги.

Докато старите правила изискваха страна с висок дълг като Италия да понижава дълга си всяка година с 1/20 от остатъка над 60% от Брутният вътрешен продукт или 4% от Брутният вътрешен продукт за Рим, новите правила изискват с амо най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт средногодишно понижаване на дълга.

Новите правила също дават особено отношение към разноските за защита, сензитивна тематика за доста държавни управления в Европейски Съюз след съветската инвазия в Украйна, и се концентрират върху чистите разноски, а не върху структурния или номиналния бюджетен недостиг, защото чистите разноски са директно под контрола на държавното управление.
 Европейски Съюз анулира митата за артикули от Съединени американски щати до края на март 2025 година
Европейски Съюз анулира митата за артикули от Съединени американски щати до края на март 2025 година

Вашингтон също ще се въздържи от митата си от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия от ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР