Министрите на финансите на ЕС се очаква да представят на

...
Министрите на финансите на ЕС се очаква да представят на
Коментари Харесай

ЕС ще представи черен списък на данъчните убежища

Министрите на финансите на Европейски Съюз се чака да показват на днешното си съвещание в Брюксел черен лист на данъчните убежища, осведоми Ройтерс.

След няколко абсурда с откриване на схеми за отбягване на заплащане на налози от компании и богати персони, Европейски Съюз стартира през февруари процедура за правене на лист на данъчните убежища, с цел да предотврати основаването на тъй наречените компании фантоми в чужбина, които в доста случаи са законни, само че могат да прикриват противозаконна активност.

След траяло към година изследване на 92 юрисдикции, възприемани като възможни данъчни убежища, специалисти на Европейски Съюз са подготвили проектосписък на тези, които не покриват стандартите на Общността за данъчна бистрота и съдействие.

Според източник на Франс прес описът ще съдържа минимум 10 страни.

Списъкът обаче надалеч не изглеждаше толкоз сигурен единствено допреди няколко седмици и съгласно източник на Ройтерс министрите може въпреки всичко и да решат да отсрочат приемането му.

За да бъдат извоювани скептично настроените държавни управления, най-ефективните контрамерки, като данък върху преводите на данъчните убежища, може да бъдат оставени в пълномощията на страните членки - решение, което да сътвори законови " малки врати ".

Източникът от Европейски Съюз уточни, че е формиран втори, така наречен сив лист на юрисдикции, които не дават отговор на стандартите на Европейски Съюз, само че са се заели да трансформират данъчните си разпореждания.

Списъкът е оценен като победа за страните, които не са изключително въодушевени от процеса на усилване на данъчната бистрота, да вземем за пример Люксембург и Малта, защото няколко юрисдикции, за които се счита, че играят ролята на данъчни убежища, ще избегнат рисковете за репутацията си, подбудени от включването им в черния лист.

Министрите могат да решат сивият лист да не бъде разгласен обществено. Източникът на Ройтерс означи, че той включва към 20 други страни.

Очаква се също по този начин финансовите министри на Европейски Съюз да одобряват взаимна позиция за облагането с налози на корпорации като Амазон (Amazon) и Facebook (Facebook). Те са упреквани, че заплащат прекомерно малко налози в Европейски Съюз, регистрирайки централите си в страни с ниски ставки, като Ирландия или Люксембург.

Освен това стана известно, че през вчерашния ден Франция е поискала министрите на финансите от Европейски Съюз да обсъдят плана за данъчна промяна на Съединени американски щати, утвърден от Сената този уикенд, заради опасения за отражението му върху европейските филиали в Съединените щати. Дискусиите ще имат за цел да се откри кои страни са обезпокоени, а не дали да се одобряват контрамерки, означи източник на Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР