Министрите на енергетиката се събират в Брюксел в опит да

...
Министрите на енергетиката се събират в Брюксел в опит да
Коментари Харесай

Министрите на енергетиката с нов опит в Брюксел за таван на цената на газа

Министрите на енергетиката се събират в Брюксел в опит да реализират единодушие по ценовия таван на газа. България е след 12-те страни-членки, които желаят забележителна понижаване на оферти от Комисията в размер на 275 евро.

Според предлагането на Европейската комисия от ноември корекционният механизъм за пазара на газ ще бъде задействан, когато цената на подписаните предния месец контракти на хъба TTF надвишат 275 евро на мегаватчас и разликата сред международните цени премине 58 евро.

По-рано чешкото председателство предложи 220 евро за мегаватчас и разлика от 35 евро.

За България идеалният ценови таван е под 200 лв. по думите на министъра на енергетиката Росен Христов на предходния Съвет " Енергетика " в края на ноември.

Намаляване на тавана желаят още Гърция, Италия, Белгия, Полша, Литва, Латвия, Словакия, Румъния, Хърватия, Словения и Малта.

На противоположното мнение са Германия, Нидерландия и Дания, които са за деликатен метод при налагането на тавана. Заедно с Унгария, Австрия и Естония те упорстват корекционният механизъм да подсигурява, че цените в Европейски Съюз ще останат конкурентни на тези на международните пазари в миг, когато Европа се стреми да разнообрази доставките си.

Заседанието се обрисува да бъде мъчно. Според дипломатически източник, напредването напред е прекомерно насилствено.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР