Министрите на енергетиката на страните от ЕС заседаваха днес в

...
Министрите на енергетиката на страните от ЕС заседаваха днес в
Коментари Харесай

Всички сгради в ЕС трябва да станат енергоефективни до 2050 г., решиха енергийните министри в Люксембург

Министрите на енергетиката на страните от Европейски Съюз заседаваха през днешния ден в Люксембург без да одобряват съответни решения за справяне с енергийната рецесия. Засега измежду страните има единодушие за общото закупуване на газ, остават дебатите за по този начин наречения ценови кулоар на газа.

Днес обаче беше признато друго решение, което визира и България - енергийната успеваемост на постройките. Днес министрите от страните членки се схванаха, че до 2030 година всички нови здания би трябвало да бъдат енергоефективни, да не отделят никакви нездравословни излъчвания, а до 2050 година целият сграден фонд в Съюза да не отделя нездравословни излъчвания. Задача, която е непостижима за България, разяснява служебният министър на енергетиката Росен Христов.

" Ние обсъждаме задачите, т.е равнището на енергийна успеваемост към тези дати. Но това, което ние предлагаме да реализираме към 2030 година. Нидерландците споделиха, че към този момент са го постигнали, т.е., те де факто споделиха: " Ние до 2030 година няма какво да вършим ", само че това, което аз отговорих е, че няма причина страните, които са по-напред да продължат да преизпълняват задачите. Важно е задачите да бъдат реалистични, тъй като в случай че ние сложим нереалистични цели, никой няма да ги извършва, тъй като ще знае, че това е неизпълнимо. Това има противоположен резултат. Много е хубаво постройките да бъдат енергийно ефикасни. Ние в България надалеч не сме употребявали този капацитет както за новото строителство, по този начин и за старите здания ", сподели той.

Очаква се енергийните министри още веднъж да заседават изключително през ноември за цените на газа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР