Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха сделка за ограничаване на

...
Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха сделка за ограничаване на
Коментари Харесай

ЕС слага таван на цените на тока

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз реализираха договорка за ограничение на цените на електрическата енергия.

Тази вест дойдечешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз, представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Споразумението планува " наложително понижаване на потреблението на електричество, таван на пазарните доходи на производителите на ток и взаимен принос от страна на производителите на изкопаеми горива ".

Според разпоредбите на договорката фирмите, които обезпечават ток в Европейски Съюз и печелят непропорционално доста от растежа на цените на силата, ще бъдат облагани в допълнение. Събраните средства ще отидат за подкрепяне на изпитващите усложнения семейства и бизнеси, чиито сметки са скочили до тавана.

Европейските семейства и предприятия към този момент са затруднени от възходящите сметки за електрическа енергия, които подхранват рекордната инфлация, която доближи 10% в еврозоната.

Споразумението на министрите от Европейски Съюз пристигна ден откакто Германия, която дълго време беше подвластна от съветския газ, разгласи пакет от енергийни помощи на стойност 200 милиарда евро.

Други страни от Европейски Съюз започнаха по-деликатни ограничения със същата цел, само че няколко от тях желаеха координиране на европейско ниво, частично с цел да се ограничи конкуренцията сред страните от Европейски Съюз при закупуването на сила, подсети Агенция Франс Прес.

Двете признати ограничения бяха препоръчани от Европейската комисия.

Планът на Европейски Съюз за понижаване на потреблението на електрическа енергия планува понижаване на потреблението на електрическа енергия с " минимум 5% " в пиковите часове, съгласно документ на Комисията, забелязан от Агенция Франс Прес. Предишното предложение бе за спестовност на 15%.

В оповестените ограничения обаче липсва концепцията, подкрепена от 15 страни от Европейски Съюз, измежду които са България, Франция, Испания, Италия, Гърция, Малта и Полша, за ограничение на цените на вносния газ.

Цените на електрическата енергия в Европейски Съюз се пресмятат въз основа на най-скъпия източник, в тази ситуация газ, който през последната година нарастна към пет пъти.

" Трябва да премахнем тласъците, които съществуват за Русия да манипулира тези размери, и отговорът е явен: би трябвало да предложим ценови таван за целия съветски газ ", съобщи еврокомисарят по енергетиката Кади Симсон.

Въпреки че контрактуваните в петък ограничения са стъпки в вярната посока, брюкселският мозъчен концерн Bruegel предизвести, че те " не са задоволителни ".

По-нататъшните ограничения на Европейски Съюз евентуално ще бъдат разисквани на неофициална среща на върха в Прага идната седмица, както и на друга среща на министрите на енергетиката на Европейски Съюз на 11 и 12 октомври.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР