Министрите на енергетиката на ЕС не постигнаха споразумение за тавана

...
Министрите на енергетиката на ЕС не постигнаха споразумение за тавана
Коментари Харесай

Министрите на енергетиката не постигнаха споразумение за тавана на цените на газа

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз не реализираха съглашение за тавана на цените на природния газ. Това заяви румънският министърът на енергетиката Вирджил Попеску след изключителното съвещание на Съвета на министрите на енергетиката в Брюксел, съобщи организация Аджерпрес.

„ След двудневни полемики и договаряния работата завърши късно нощес, само че не постигнахме съглашение по отношение на цената на тавана и други детайли на механизма за промяна на цената на природния газ на ниво Европейски Съюз ", написа Вирджил Попеску на страницата си във Facebook.

Дискусиите ще продължат през идващия интервал.

" Румъния, дружно с Испания, Италия, Белгия, Гърция, България, Словакия, Полша, Литва и Словения, поддържат рационална горна граница на цените, която не дава сигнал на пазара за повишение на цената, а в противен случай - оказва помощ за стабилизирането й на рационални стойности. През идващите дни също ще преговаряме, с цел да реализираме консенсус ", акцентира румънският министър на енергетиката.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз предложи да се лимитират цените на природния газ за една година, когато цените на референтния газов хъб TTF в Нидерландия надвишават равнището от 275 евро за мегаватчас в продължение на две поредни седмици и когато цените на TTF са с 58 евро по-високи от междинната международна цена на втечнения природен газ в продължение на 10 търговски дни.

Страни като Белгия, Полша и Италия настояват, че ограничаването е належащо, с цел да не бъдат наранени стопанските системи всеобщо от високите цени на силата. От другата страна на масата е дребна група страни членки на Европейски Съюз, измежду които Германия, Нидерландия и Австрия, които настояват, че ценовият таван ще накара доставчиците да продават своя газ на други места и ще отстрани тласъците за понижаване на потреблението на газ, разяснява Аджерпрес, като се базира на Ройтерс.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР