Министрите Московски (средата) и Нанков (дясно) по време на днешната

...
Министрите Московски (средата) и Нанков (дясно) по време на днешната
Коментари Харесай

Жители на Хайредин се оплакаха от нов ВЕЦ за наводнените си имоти


Министрите Московски (средата) и Нанков (дясно) по време на днешната инспекция, сн. БГНЕС

Жители на община Хайредин се оплакаха пред министрите на районното развиване Николай Нанков и на превоза Ивайло Московски, че парцелите и къщите им се наводняват от високи подпочвени води, поради новоизграден Водноелектрическа централа в съседство.

Това стана по време на визитата на двамата министри в общината по отношение на ремонта на язовир " Рогозен 1 ", който от време на време наводнява селото през последните десетина години.

Министърът на районното развиване Николай Нанков даде обещание да сезира Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по отношение на казуса с високите подпочвени води.

" Убеден съм, че сътрудниците от Министерство на околната среда и водите ще вземат нужните ограничения, с цел да създадат бърз, справедлив и съответен разбор за високото равнище на подпочвените води в Хайредин. Само разбор може да удостовери аргументите, както и да предпише съответни дейности, защото животът, здравето и собствеността на хората са наш приоритет и би трябвало да бъдат взети нужните ограничения в съкратени периоди ", сподели Нанков.

Той уточни, че работна група към Министерството на районното развиване работи и проучва всички хипотези, по отношение на законосъобразното осъществяване на процедури за построяването на ВЕЦ-ве по нашите реки. Тя беше основана след журналистическо следствие по отношение на нередности при градежа на дребни ВЕЦ-ове.

По случая има и прокурорска инспекция, като все още няма обществена информация за резултатите от нея.

" В напреднала фаза е работата на звеното, което е без значение и основано по гледище на прокуратурата ", сподели Нанков. Той увери, че се ревизира строителството на всички 170 руслови и диревационни ВЕЦ-ве по българските реки.

Отделно друга работната група под председателство на вицепремиера Валери Симеонов е изготвила промени в Закона за водите, с които се цели основаването на обединен орган, който да поеме употребата и сигурността на язовирните уреди и стените на язовирите.

Новото държавно дружество ще ръководи и стопанисва и язовирите, които все още общините и други ползватели не съумяват да поддържат със лични средства в естествен експлоатационен режим, напомни Нанков.

Ремонтът на язовир " Рогозен 1 ", който от 2014 година е в предаварийно положение и от време на време прелива, ще бъде приключен до 90 дни. Към момента водното оборудване е обезопасено и няма заплаха за популацията. Това откри взаимната инспекция на място на Нанков и Московски.

За ремонта на язовира в община Хайредин държавното управление отпусна 3 млн. лева Той се прави от държавно дружество " Транспортно строителство и възобновяване ".

Към момента дигата към язовирната стена е обезопасена и към този момент се работи по преливника, което ще обезпечи естествената проводимост на водните количества, сподели министър Нанков.

В аварийно-възстановителните работи са вложени 1500 железобетонни траверси и над 2500 кубически метра земно-скална маса, с които е укрепена стената. Проектът включва и разчистване на речното корито.

" В рамките на 90 дни чакаме, че всички проблеми по язовира ще бъдат решени и екипите ще стартират работа по ремонта на язовир " Бързина ", където с обезпечения финансов запас също би трябвало да се правят неотложни спешни действия ", сподели Нанков.

Там също има установено подкопаване на стената, което я прави компрометирана. Регионалният министър означи, че подхванатите от държавното управление дейности са навременни и съответни.

Язовирите " Рогозен 1 " и " Бързина " от време на време преливат от 2006 година поради неприятното им положение. От 2014 година за тях има предизвестия, че са в предаварийно положение от Басейнова дирекция, само че едвам при следващото преливане тази година бяха отпуснати средства за ремонта им.

" Убеден съм, че с дейностите, които извършват строителите, хората могат да бъдат спокойни. Доказаха го преваляванията и нарасналите водни равнища предходната седмица. Водата се оттича през преливника, не е спряло изпомпването на язовира. Хората несъмнено могат да бъдат спокойни ", увери Николай Нанков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР