Министрите, които не се справят, ще бъдат сменени, но до

...
Министрите, които не се справят, ще бъдат сменени, но до
Коментари Харесай

Донев не мисли да сменя енергийния министър -

Министрите, които не се оправят, ще бъдат заменени, само че досега няма такива, съобщи в ефира на бТВ служебният министър председател Гълъб Донев.

Думите му са във връзка започващия след няколко часа протест-блокада на Министерски съвет. Организираната от " БОЕЦ " акция упорства договарянията с " Газпром " да не се възобновяват, както и за незабавната оставка на енергийния министър Росен Христов.

По думите му Христов се справил с " хаоса и разрухата в енергетиката ".

Донев съобщи, че договарянията с " Газпром " не съставляват геополитически завой, само че геополитиката нямала място в стопанската система. По думите му воденото от него държавно управление цели да възобнови договарянията с съветската компания и да разсрочи периода за доставките до 2023 година Служебният министър председател разгласи, че най-важна е сигурността на доставките. През 2009 година и през 2012 година обаче съветската страна прекрати доставките на синьо гориво за България. 

Донев съобщи още, че всеки ден се изпращат поръчки за газ и заплащания в долари, както е по контракт, до " Газпром ". Компанията отхвърля заплащанията и връща сумите - нещо, което кабинетът на Кирил Петков правеше постоянно за при възможен арбитраж България да има доказателства, че " Газпром " нарушава контракта. Думите на премиера обаче опонират на изказванията на енергийния му министър, който преди дни съобщи, че " Булгаргаз " към този момент не превежда суми, тъй като било безсмислено.

Очаква се до края на деня да стане ясно дали Русия желае да договаря с България за подновяването на контракта за газ.

Донев съобщи още, че в кадровите промени по министерствата няма чистка и реваншизъм.

Служебният министър председател дефинира като " несериозна поръчка " концепцията на Има Такъв Народ за полупрезидентска република.

Той предвижда още, че ще е необходим нов държавен дълг, тъй като в бюджета нямало средства, с цел да се изпълнят гласуваните от Народно събрание политики.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР