Министри и експерти от България и Република Северна Македония подписаха

...
Министри и експерти от България и Република Северна Македония подписаха
Коментари Харесай

Стопляме отношенията с РСМ с меморандум и правителствен футболен мач

Министри и специалисти от България и Република Северна Македония подписаха в резиденция " Бояна " формален меморандум за съдействие в региона на културата, образованието, туризма и младежта и спорта . Министрите на три български и три македонски министерства поставиха автограф под документа. А преди този момент министърът на образованието Николай Денков обясни какво ще има в меморандума.

Програми и продан на възпитаници, преподаватели, академични преподаватели и учени от Българска академия на науките на двете страни - да вземем за пример цифровизация и съглашение сред Еразъм+ и Европейския корпус за взаимност до 2027 година Ще има няколко мероприятия, две в България и две в РСМ. Три работи срещи са извършени сред двете групи, в " другарски и благосклонен дух ", уточни българският министър. " От българска страна мога да кажа, че сме доста удовлетворени и ще продължаваме по същия метод в напредъка по стопляне на връзките, които дълго време не се развиваха ", заявява той.

Обменът в образованието ще става по две линии - през Центъра за развиване на човешките запаси, рестарт на билатерални, двустранни съглашения сред България и учените от РСМ. От есента има подготвеност да се започва продан на екипи сред учените, работещи, да вземем за пример по задача, екологията в общите територии. За висшите учебни заведения има интерес - разкриване на филиали на български учебни заведения в РСМ, стипендии.

От своя страна министърът на младежта и спорта на България Радостин Василев уточни, че наши спортисти може да се приготвят там, в региона на спорта се плануват юношески действия - децентрализация.

Ще гостуваме в РСМ за метода на финансиране на българския спорт и ще черпим опит в подкрепяне на младежи с ваучери. Направен е график сред април-май-юни, когато ще се развият всички тези действия. Очаква се да има футболна среща сред държавните управления на двете страни.

Относно противоречивите въпроси за езика на омразата - в меморандума е записано, че и двете министерства при подготовка на двете стратегии ще се съобразят с решенията на комисията.

Министърът на културата на РСМ Бисера Костадинова-Стойчевска акцентира, че има придвижване на добросъседските връзки сред двете страни. " Спорт, туризъм, просвета нямат граници за младите гении за всяка област в науката - в региона на културата ще има срещи един път годишно на културно-информационните центрове, секретариат във всяко министерство ", сподели тя.

Поддържа се връзка и за общи фестивали в региона на културата. Работната група от двете страни работи и в областта на спорта - стратегии за замяна, изкуства, специалисти, експерти, спортна-медицина, екология, приемливост.
 Османи: Разговорите с България не престават
Османи: Разговорите с България не престават

Според него разширението на Европейски Съюз към този момент не е единствено двустранен въпрос
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР