Министерството на земеделието защити допълнителна подкрепа за рибарството и аквакултурите.

...
Министерството на земеделието защити допълнителна подкрепа за рибарството и аквакултурите.
Коментари Харесай

Отключват кризисни мерки за риболова заради руската агресия

Министерството на земеделието отбрани спомагателна поддръжка за рибарството и аквакултурите. България настояваше за сходно предложение от страна на Европейската комисия (ЕК) и позицията й беше необятно показана на всички извършени срещи през последния месец. Комисията беше осведомена за положението на бранша в България и се съобрази с нуждата от незабавни ограничения в границите на Регламент (ЕС) № 508/2014 за ЕФМДР, оповестява пресцентърът на министерството.

На 13 април Комисията предложи втори пакет от спешни ограничения в поддръжка на рибарството и аквакултурите. Предвижда се законодателно изменение на Регламент (ЕС) № 508/2014 за Европейския фонд за морско дело и риболовство (ЕФМДР) за интервала 2014—2020 година, което ще даде опция за спомагателни спешни ограничения в поддръжка на секторите на рибарството и аквакултурите в Европейския съюз в подтекста на нахлуването на Русия в Украйна. Това добавя първия пакет от спешни ограничения, признат на 25 март 2022 година в границите на Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури (ЕФМДРА) 2021—2027 година Той включва финансова отплата за спомагателни разноски, за пропуснати доходи и за съхранението на артикули, както и за краткотрайното прекратяване на риболовни действия, където понастоящем те не са безвредни.

На Съвета по селско стопанство и риболовство на 21.03.2022 година министърът на земеделието доктор Иван Иванов отбрани позицията страната ни за потребността от навременно обезщетение на операторите в бранша и посредством двата инструмента – ПМДР и бъдещата Програма за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027 година (ПМДРА). На 30.03.2022 година Управляващият орган на ПМДР взе участие в три срещи, проведени от Генерална дирекция " Морско дело и риболовство " към Европейска комисия по отношение на опциите за използване на незабавни спешни ограничения за подкрепяне на бранш " Рибарство " поради сериозната обстановка с цените на горивата, електрическата енергия и суровините, както и с изключителните условия в Украйна. На тях ясно беше изразена позицията на България за нуждата да се отключат благоприятни условия за спешни ограничения по настоящата стратегия.

С изменението на Регламент (ЕС) № 508/2014 за ЕФМДР година страните членки ще имат опцията да дават бързо финансова поддръжка за спомагателните разноски и икономическите загуби, произлизащи от рецесията, и по-конкретно:

▪ Финансова отплата за краткотрайното прекратяване на риболовни действия, където военната експанзия на Русия против Украйна заплашва сигурността на риболовните интервенции. За тази отплата не се ползва финансовият таван и оптималният период, избран за другите случаи на краткотрайно преустановяване;

▪ Финансова отплата за организации на производители, които съхраняват на склад артикули от лов на риба или аквакултури в сходство с механизма за предпазване в Регламент (ЕС) № 1379/2013 (обща организация на пазарите);

▪ Финансова отплата за операторите в бранша на рибарството и аквакултурите (включително преработвателния сектор) за пропуснатите от тях доходи и за спомагателните разноски, които са понесли заради разстройствата на пазара, породени от военната експанзия на Русия против Украйна и последствията от нея за веригата на доставки на артикули от лов на риба и аквакултури.

Разходите за тези ограничения ще бъдат възможни със задна дата, считано от 24 февруари 2022 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР