Министерството на земеделието стартира инициатива Зелени градове, зелени коридори“ за

...
Министерството на земеделието стартира инициатива Зелени градове, зелени коридори“ за
Коментари Харесай

Министерството на земеделието стартира инициатива Зелени градове, зелени коридори

Министерството на земеделието започва самодейност " Зелени градове, зелени коридори “ за озеленяване на крайградските зони, паркове и съществуващи инфраструктурни обекти. Това разгласи министърът на земеделието Явор Гечев по време на съвещанието на Националния съвет по горите, осведомиха от пресцентъра на ведомството.

" Начинанието е ориентирано към градовете и желанието ни е да сме публично потребни, като спомогнем за възстановяване на метода на живот на хората “, изясни министърът. И уточни, че се планува засаждане на разнообразни дървесни типове, в разнообразни синори и канали, за основаване на зелени пояси към обитаемоте места. Той добави още, че по този метод наличните фиданки в разсадниците ще се употребяват пълноценно.

За осъществяване на самодейността ще бъдат извършени тематични работни срещи с представители на Националното съдружие на общините в Република България, Асоциацията на общините, притежатели на гори и Агенция " Пътна инфраструктура “, на които да се конкретизират уговорките на всяка от страните. За най-големите градове – София, Пловдив, Варна и други, към този момент е направено проучване за вероятните места за създаване на крайградски паркове.

Ресорният заместник-министър инж. Валентин Чамбов сподели, че дейностите ще се извършват със съдействието на лесовъди, които да дават своите препоръки какви типове и къде би трябвало да се засаждат. Той прикани представителите на локалната власт да са по-активни при реализацията на самодейността.

Членове на Националния съвет поддържаха единомислещо концепцията и обявиха подготвеност за подпомагане и поддръжка за работа по нея. Те показаха, че тематиката е настояща и значима за развиването на бранша, а професионализмът на лесовъдите е гаранция за качественото осъществяване на начинанието. Представителите на Министерството на околната среда и водите поеха ангажимент интензивно да вземат участие, като те ще наблюдават предпазените зони, в които има избрани ограничавания за залесяване.

Тема на съвещанието бе и решението на Министерския съвет от 21.12.2022 година, с което е призната стратегия за преобразуването на държавните горски предприятия по член 163 от Закона за горите в стопански обособени лица по член 13, алинея 4 от Закона за обществените финанси. " Важно е да бъдат разисквани всички разновидности за смяна и предприемането на последващите дейности да подсигурява стабилно ръководство и отбрана на българските гори “, съобщи Явор Гечев.

Формата на ръководство на държавните гори е сполучлива и това е видно от резултатите на активността им през последните години. Това бе общото изразено мнение на представителите на браншовите и неправителствени организации, както и на научната общественост, общините и бизнеса. Позицията на членовете на Съвета е, че налагането на чисто административни и голословни преобразувания, каквито са признатите с Решение №1045 на Министерския съвет от 21.12.2022 година, не би било сполучливо. Тревога към използването на признатото решение е изразена в показана от шефовете на държавните предприятия декларация.

Предстои да бъде направен разбор, който да покаже мощните и слаби страни на другите форми на ръководство на държавните гори в България. Заместник-министър Чамбов осведоми, че той би трябвало да бъде изработен в границите на 3 месеца, като в изработването му ще вземат участие и външни специалисти. " Готовият документ би трябвало да е насочна точка за взимане на решения за ръководство и развиване на горския бранш “, разяснява още той.

В рамките за съвещанието бяха показани и ограниченията за горския бранш, заложени в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони. Набелязани бяха и тематики за разискване на идващото съвещание на Националния съвет.

Министър Гечев благодари на участниците в съвещанието и на работещите в бранша за положените старания за превъзмогване на компликациите и рецесиите в системата и обезпечаването на дърва за огрев на популацията. " Факт е, че никой не остана без дърва и провокациите бяха преодолени. Надявам се да продължаваме по същия метод “, акцентира аграрният министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР