Министерството на земеделието предлага за обществено обсъждане проект на Закон

...
Министерството на земеделието предлага за обществено обсъждане проект на Закон
Коментари Харесай

Държавно предприятие ще управлява борбата с градушките и обезщетенията за земеделците

Министерството на земеделието предлага за публично разискване план на Закон за предварителна защита от естествени бедствия и неподходящи климатични събития в земеделието. Законопроектът се стимулира със зачестилите рискови прояви на неподходящи климатични събития, по-интензивните градови процеси и поразяването на региони, които досега не са били считани за градобитни. В предаването " Преди всички " Емилия Манолова, оглавяваща бранш „ Анализи и стратегическо обмисляне “ в земеделското ведомство, акцентира нуждата от построяването на модел на ръководство на риска, който да посрещне климатичните провокации в земеделието. На европейско равнище ръководството на риска в земеделието ще бъде във фокуса на селскостопанската политика за идващия програмен интервал, посочи специалистът.
За задачата се възнамерява основаването на държавно дружество:

" В плана на закон ще заложим това дружество да не образува облага заради характера на активността му, както и това, че то няма да може да бъде обявявано в неплатежоспособност. По този метод се подсигурява, че тази активност ще продължи да се реализира и земеделските производители ще бъдат защитавани при всевъзможни условия. От друга страна, едно такова държавно дружество, управническата конструкция на сходно дружество планува посланичество на всички заинтригувани страни, участници във финансирането, което пък от своя страна ще подсигурява ефикасното целево и транспарантно ръководство на средствата, които се набират за реализиране ".

Ще бъде въведено споделено финансиране – от държавния бюджет и от годишни вноски на аграрни стопани и застрахователи. Тези средства ще постъпват в особено самостоятелен фонд за предварителна защита и компенсации за вреди от естествени бедствия и неподходящи климатични събития в земеделието. След като системата проработи в цялостен обсег, изчисленията на земеделското ведомство сочат, че средствата, нужни за действието на системата, ще възлизат на към 30-31 милиона лв. годишно, уточни Манолова:

" Годишната вноска на единица повърхност за земеделските производители предвиждаме да бъде в размер на 50 стотинки на декар, като общият размер на тази вноска за всеки производител ще се пресмята въз основа на тези площи, които той е декларирал за подкрепяне по схемата за единно заплащане на повърхност през миналата стопанска година ".

Новата система би трябвало да усили покритието на предпазените от градушки площи:

" Осигуряване на отбрана от градушки на територията на цялата страна, в това число и върху урбанизирани територии, което на процедура значи към 90 %, останалите 10 % са погранични, буферни зони, в които не може да бъде реализирана тези активност. В рамките на земеделското произвеждане това значи към 36 милиона декара обработваема земя ". /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР