Министерството на земеделието подготвя Национална стратегия за реклама и насърчаване

...
Министерството на земеделието подготвя Национална стратегия за реклама и насърчаване
Коментари Харесай

Готвят Национална стратегия за насърчаване на износа на българско вино

Министерството на земеделието приготвя Национална тактика за реклама и поощряване на износа на българско вино с тригодишен обсег. Работната група, която ще приготви документа, организира съвещание във вторник и бе водена от аграрните заместник-министри Тодор Джиков и Георги Събев. В срещата участваха още представители на министерствата на земеделието и на туризма, браншови организации на производителите на вино и грозде, преподаватели от УНСС, УХТ и други

„ Нуждаем се от маркетингова тактика, която да ускори продажбите на българските производители във високия ценови сегмент, и страната би трябвало да поддържа финансово реализацията на ограниченията, които ще бъдат написани взаимно с експертите от бранша “, съобщи заместник-министър Тодор Джиков.

„ Необходим е нов повсеместен метод към българското винопроизводство, което ще подкрепи развиването както на лозаро-винарския бранш, по този начин и на селските региони и ще ги направи по-атрактивни. Преди няколко десетилетия страната ни е била трети максимален експортьор в света по обща стойност. Сега конкуренцията е доста по-голяма и нападателна. Всеки ден, в който не се работи за усилване на българския винен експорт, е ден пропуснат в интерес на нашите съперници “, уточни заместник-министър Георги Събев. Той добави, че е значимо при позиционирането на българското вино да се подчертае, че то е артикул с високи качества, в това число посредством схемите за предпазено название за генезис и предпазено географско напътствие.

Заместник-министър Георги Събев сподели още, че не би трябвало да се подценяват страните от района, само че също и по-далечните пазари, с цел да се обзет всички благоприятни условия българските производители да станат разпознаваеми, макар мощната конкуренция. Той добави, че тактиката би трябвало да включва образование на българските и задграничните консуматори кои са българските райони, каква е легендата и историята към тях.

„ Събрахме производители, теоретичен капацитет и специалисти в търговията, с цел да изясним какво желаеме да реализираме. За да навлезем трайно на непознатите пазари, е значимо да знаем какво желаят производителите на грозде, на вино и търговците на външен и вътрешен пазар “, съобщи заместник-министър Тодор Джиков.

Участниците в срещата разискаха избора на целеви пазари и таргет групи, които ще бъдат обхванати от стратегическия документ, потенциала за развиване и износ на българските винопроизводители, присъединяване в влиятелни изложби, капацитета на обичайните български сортове и дадоха образци за сполучлива реализация на българско вино във високия ценови сегмент в трети страни. Срещите на работната група ще продължат, като браншовите асоциации имат опция да показват писмени оферти за стратегическия документ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР