Министерството на земеделието е създало необходимата организация, за да не

...
Министерството на земеделието е създало необходимата организация, за да не
Коментари Харесай

Министър Иванов: Не очакваме загуба на европейски средства за земеделие 

„ Министерството на земеделието е основало нужната организация, с цел да не допусне загуба на средства от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година и Програмата за морско дело и риболовство (ПМДР) 2014-2020 година “ Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов пред парламентарната Постоянно настояща подкомисия за надзор върху ръководството на средствата от европейските фондове към Комисията по въпросите на Европейския съюз.

„ В министерството заварихме известно закъснение на избрани планове, тяхното одобрение и договаряне, само че към днешна дата сме наваксали съответното закъснение. За ПРСР до края на годината сме създали организация, с цел да няма загуба на средства “, обясни министърът.

Той добави, че взаимно с Държавен фонд „ Земеделие “ е основана работна група за бързо разглеждане на плановете, които ще бъдат признати тази година.

„ Очаква се решение от Европейската комисия, което да бъде оповестено на 23 май на съвещание на Съвета на министрите по земеделие, за обособяване до 5% от бюджета ПРСР 2014-2020 година за годините 2021 и 2022 година, които да отидат за непосредствено подкрепяне на земеделските стопани по искане на 14 страни членки, измежду които и България “, сподели аграрният министър.

Той напомни плануваните за тази година приеми по ПРСР, в това число по подмярка 7.2 „ Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура “ и оповестеният през вчерашния ден банкет по размер 4.3 за реорганизация и рационализация на съществуващите хидромелиоративни уреди.

По думите му по Програма за морско дело и риболовство (ПМДР) 2014-2020 година има също закъснение в договарянето, главно като резултат от Коронавирус рецесията и военната експанзия на Русия в Украйна, както и други справедливи аргументи. „ Колегите дават гаранция, че всичко ще бъде завършено в период и също няма да има загуба на средства “, съобщи аграрният министър.

Той добави, че по метода ВОМР също е разпознато известно закъснение, като с ДФЗ са извършени съответните диалози, с цел да няма и там загуба на средства. „ През 2020 – 2021 година съвсем не се е работило “, съобщи министърът, като даде за образец неразгледани планове.

Министърът на земеделието уточни във връзка с новия интервал от 2023 година, че откакто дойдат на бележките за Стратегическия проект и бъдат отразени, ще стартира незабавна осведомителна акция. „ Целта ни е да срещнем неотложно бенефициентите с новия Стратегически проект, с цел да имат подготвеност неотложно да аплайват “, сподели той и напомни, че по втори дирек са обезпечени 60% национално съфинансиране при 15% до момента. „ Целта ни е да създадем по-конкурентно земеделие в България, като земеделските производители да оферират своята стока освен по нашите пазари, а и в чужбина “, сподели той.

Министърът уточни, че сега в Министерството на земеделието е в ход подготовката за осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност, във връзка с включените там вложения във „ Фонд за поощряване на софтуерния и екологичен преход на селското стопанство “ и „ Дигитализация на процесите от фермата до трапезата “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР