Министерството на земеделието е предложило държавата да отнесе до Европейската

...
Министерството на земеделието е предложило държавата да отнесе до Европейската
Коментари Харесай

След протеста на малките зелени централи властите пак ще се допитат до Брюксел

Министерството на земеделието е предложило страната да отнесе до Европейската комисия въпроса с отпадането на преференциалните цени за дребни производители на зелена сила, построили централите си със дотация по Програмата за развиване на селските региони. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с протестиращите, представена от " Фокус ".

Ако Европейската комисия реши, че може да преразгледа този въпрос още веднъж, към този момент ще имаме нови условия. Към този миг ние не можем да намерим друго решение, с цел да облекчим или да им помогнем ", добави ръководителят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов.

Протестиращите имат искания към смяна в Закона за енергетиката от юли 2015 година Тя беше направена откакто се оказа, че построяването на " зелени " централи е било субсидирано по Програмата за развиване на селските региони, а настрана им е избрана преференциална цена, по която създаденият от тях ток да се изкупува. Така този вид производители са свръх субсидирани,

Протестиращите считат, че изменението на закона от 2015 година, което ги сложи при по-неблагоприятен режим, се ползва изборно. Ощетените са 274 дребни компании с общ дял от 0.0008% от общото енергийно произвеждане. Те настояват, че са им наложени непостижими изкупни цени в пъти под себестойността, и част от сътрудниците им към този момент банкрутират. Едновременно с това огромни производители продължавали да получават подкрепяне по разнообразни схеми " От на следващия ден ще изнасяме информация за електрически централи, за които измененията в Закона за енергетиката не важат ", съобщи Тихомир Тошев, производител на зелена сила, след срещата. Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов на собствен ред даде обещание всеки сигнал да бъде тестван и в случай че има неравно отнасяне, да вземе ограничения.

" От страна на сътрудниците имаше искания, че КЕВР не извършва вярно наредбата на параграф 18, че подпомагането, което получили не било " скица за подкрепяне ". Това несъмнено е подкрепяне, скица за безплатно даване на средства за създаване на избран обект и осъществяване на план. Колегите от фонд " Земеделие " изложиха цялата преписка с този въпрос, когато е воден с Европейската комисия. В началото на 2018 година, по време на комитет на Европейска комисия те са сложили още веднъж този въпрос, само че от страна на Европейска комисия ясно е декларирано, че този въпроси е завършен по методът, по който българските управляващи са го завършили и считат, че това е верният метод ", разясни Петкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР