Министерството на здравеопазването работи по създаването на Национална програма за

...
Министерството на здравеопазването работи по създаването на Национална програма за
Коментари Харесай

МЗ работи по програма за превенция на вирусните хепатити


Министерството на здравеопазването работи по основаването на „ Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити в Р България за интервала 2019-2023 година “. „ До в този момент такава стратегия не е имало. В работната група по изработването ѝ са включени национални консултанти, специалисти, представители на всички заинтригувани институции и неправителствени организации. Срокът за работата на специалистите е 1 март 2019 година, след което планът ще бъде оповестен за публично разискване “. Това съобщи зам.-министър Светлана Йорданова на конференция по повод Европейската седмица на тестването за ХИВ, хепатит В и хепатит С и Световния ден за битка против СПИН, който тази година ще премине под мотото „ Узнай своя статус “.

Седмицата за тестване е самодейност, стартирана в Европа през 2013 година, която цели да се разшири обсега на изследваните лица, както и да увеличи осведомеността за изгодите от ранното тестване за ХИВ. От 2015 година към тестването за ХИВ се включва и тестването за хепатит В и С. През 2017 година повече от 600 организации от 53 страни са взели участие в седмицата на тестването и хиляди хора са разбрали своя статус за ХИВ и хепатит, стана ясно от думите на Светлана Йорданова.

По експертна оценка на СЗО в европейския район на СЗО почти 13,3 милиона души живеят с продължителен хепатит В (1,8% от възрастните) и към 15 милиона души с хепатит С (2,0% от възрастните). 2/3 от инфектираните лица в района живеят в Източна Европа и Централна Азия. Хепатит В предизвиква към 36 000 смъртни случая, а хепатит С към 86 000 смъртни случая годишно в европейските страни, в района на СЗО.

По данни на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC) общата  периодичност на разпространяване на хепатит В е 1,49 на 100 000, а на хепатит С от 8,7 на 100 000 в държавите-членки на Европейския съюз (ЕС). Висока е степента на разпространяване при хората, които инжектират опиати.

Сред 36,7 милиона души, живеещи с ХИВ в света, почти 2,7 милиона са имали хронична HBV зараза и 2,3 милиона са били инфектирани с HCV. Чернодробните болести са една от главните аргументи за смъртност измежду живеещи с ХИВ и коинфектирани с вирусен хепатит. Тези хора би трябвало да бъдат диагностицирани и обезпечени с уместно и дейно лекуване както за ХИВ, по този начин и за хепатита.

По експертна оценка на СЗО 1,2 милиона души живеят с ХИВ в Европейския район и 25% от тях не са наясно, че са ХИВ положителни, а съвсем 50% от тези, които са позитивни, се диагностицират късно и по този начин се забавя стартирането на лекуване и профилактика.

В страната има създадена и действаща  „ Национална стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и СПИН за интервала 2017-2020 година “. България е страна с ниско разпространяване на ХИВ измежду общото население – 2,8 на 100 000 население, което е два пъти по-малко от междинното за Европейския съюз, което е 5,7 на 100 000 население. В осъществяване на дейностите по Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и полово излъчени инфекции и вследствие на предоставяните услуги в страната, се реализира стабилно задържане на ниското равнище на разпространяване на ХИВ измежду общото население.

Към 30 октомври 2018 г. общо 1 473 лица с ХИВ се наблюдават в 5-те бранша за лекуване на пациентите с ХИВ/СПИН в София, Пловдив, Варна, Плевен и Ст. Загора, а 1 391 (94%) от тях получават модерна антиретровирусна терапия.

Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и усъвършенства качеството им на живот. Осигурени са всички нужни проби и консумативи за осъществяване на безвъзмездни проучвания за ХИВ и мониторинг на лечението.

„ От началото на годината до м. октомври над 242 000 лица са се изследвали за ХИВ. През интервала 1986 – 16.11.2018 година в България са регистрирани общо 2 984 лица с ХИВ зараза. От началото на 2018 година доникъде на месец ноември са открити нови 269 ХИВ–серопозитивни, а до края на годината се чака техният брой да нарасне с още 30 “, уточни доктор Тонка Върлева. Годишният брой на записаните случаи се усилва последователно в годините, като през 2017 година новорегистрираните са 241. Запазва се наклонността от последните години броят на новорегистрираните мъже да е неведнъж по-голям от инфектираните дами. Съотношението на инфектираните мъже и дами през актуалната година е 8:1 (240 мъже и 29 жени).

По път на възпаление се резервира наклонността от последните години. И през актуалната година 88% от новорегистрираните  са се инфектирали по полов път, а 10% са инфектирани при инжекционна приложимост на опиати. 54% от новорегистрирани са от групата на мъжете, които вършат секс с мъже.

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 година - 38%, следвана от възрастовата група 20-29 година – 29%. Данните демонстрират още, че 97% от новите случаи през 2018 година са български жители, а останалите 7% са жители на други страни.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР