Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И.

...
Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И.
Коментари Харесай

От април ще действа оздравителният план в „Пирогов“

Министерството на опазването на здравето показа на управлението на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов” проекта за финансово излекуване на лечебното заведение. Към осъществяването му ще се пристъпи при започване на м. април. Той ще продължи да работи през идващите три години, като Министерство на здравеопазването ще следи на месечна и тримесечна база осъществяването на проекта.

Оздравителният проект не планува съкращения на медицински личен състав и на експерти по здравни грижи. Заложените в него ограничения включват най-вече усъвършенстване на незаети бройки и структури с ниска степен на приложимост на леглата, както и елиминиране на дублиращи се действия, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

Целта е да се реализира оптимално дейно потребление на налични фрагменти, сграден фонд и инсталация. Персоналът на болничното заведение ще бъде разпределен по структури по този начин, че да дава отговор на условията на медицинските стандарти. По този метод се извършват рекомендациите на Изпълнителна организация „ Медицински одит “.

Предстои шефът на болничното заведение да показа пред личния състав новата конструкция и разпоредбите за образуване на възнагражденията в лечебното заведение. Болницата разполага с нужния брой лекари в незабавните приемни кабинети и отделения, с което ще се подсигурява непрекъснатото и навреме обслужване на пациенти при незабавни положения. Специализантите в болничното заведение също ще вземат участие в работните графици под наблюдението на лекари със компетентност. Част от лекарите ще работят в реновирания медицински център на болничното заведение.

С оздравителния проект се планува и възстановяване структурата на лабораторните звена, които ще бъдат обединени в общ лабораторен блок. Ще се обособи една обща клиника по хирургия с три отделения. Към момента в „ Пирогов “ работят четири хирургични клиники. Ще се сътвори една клиника по урология с три отделения, като сега на територията на „ Пирогов “ действат четири урологични отделения. Предвижда се отделяне на клиника по неврохирургия с 5 отделения, като до този миг действат 7 неврохирургични отделения. В оздравителния проект са планувани две клиники по ортопедия, при в този момент налични четири такива.

Предстои да се доизгради и пусне в деяние център за незабавни съдови положения със скенер и два ангиографа. Това ще усъвършенства качеството на лекуване на пациенти със сърдечно-съдови и мозъчно-съдови болести.

Министерството на здравеопазването и НЗОК ще следят и прецизното съблюдаване на финансовата дисциплинираност от страна на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ при асимилиране на средства за осъществена активност по клинични пътеки и при незабавни положения.

Като част от оздравителния проект е направен график за разплащане на просрочените отговорности, като ограниченията не плануват струпване на нови просрочени отговорности, а са ориентирани в посока понижаване размера на наличните към м. януари 2018 година над 14 млн. лева просрочия.

Министерството на здравеопазването продължава работата си по правене и осъществяване на оздравителни проекти за лечебни заведения – търговски сдружения с над 50 % държавно присъединяване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР