Министерството на здравеопазването организира няколко информационни кампании, които имат за

...
Министерството на здравеопазването организира няколко информационни кампании, които имат за
Коментари Харесай

Комуникационният експерт Калин Калинов: Огромната липса на доверие към институциите вече е трудно преодолима

Министерството на здравеопазването провежда няколко осведомителни акции, които имат за цел да насърчат имунизацията против COVID-19 в страната. Дали обаче те имат триумф? Къде са грешките в говоренето - обсъждаме през днешния ден с информационния специалист доктор Калин Калинов.

Виждате ли каквато и да било проведена PR акция от страна на Министерството на здравеопазването по отношение на COVID-19?

Според мен, главният проблем е, че липсва стратегическата концепция. В момента се вършат някакви информационни опити, което може би е повече, в сравнение с министерството правеше предходната година, само че те са извънредно неефективно заради редица аргументи. Ако ние нямаме концепция какво търсят нашите консуматори - в тази ситуация се пробват да стимулират хората да се имунизират, то връзката няма да бъде сполучлива. Това би трябвало да бъде разбрано от Министерството в оптимално къс. Иначе няма късмет нещо да мръдне в вярната посока.

Как ще коментирате на здравния министър Кацаров с хващането за ръцете? Каква PR тактика е това и въобще ясна ли е нейната цел?

Това е от тези неща, които звучат добре на книга - хващаме се за ръце, демонстрираме единение. В практиката ни този миг сме го минали от дълго време и в случай че в миналото е можело да бъде дейно, то от дълго време е минал този миг. 



Защо имаше толкоз отрицателни мнения в обществените мрежи по отношение на тази проява?

Хората имат едно отменяне към акциите, към опитите на Министерството на здравеопазването да комуникира с тях. Неслучайно Българската асоциация на пиар организациите (БАПРА) по-рано излезе с позиция и предложи помощ на министерството, тъй като сега от информационна позиция рецесията с доверието в институциите в България във връзка с имунизацията и във връзка с битката с ковид като цяло е голяма. Има голяма липса на доверие към законните институции. Тази липса на доверие е доста мъчно преодолима към този момент даже за положителни специалисти и комуникатори. 

Няма по какъв начин да не разясняваме една от  на Министерството на здравеопазването за имунизацията. Какво съгласно Вас провокира тази лавина от недоволства в обществените мрежи и за какво стана толкоз коментирана?

Тук още веднъж приказваме за недоумение. Основното нещо, което ние като комуникатори би трябвало да имаме поради е, че имаме съответна публика, на която приказваме и която познаваме - да знаем кои са техните страхове и терзания. По всичко проличава, че хората, стоящи зад акциите на Министерството на здравеопазването сега нямат тези знания, нямат тези разбирания и не осъзнават, че хората са обезпокоени от други неща, че те към този момент не имат вяра на Министерството.

Тук е редно да сложа една скоба и да кажа, че това нещо не е почнало в този момент и не е резултат единствено от дейностите на министър Кацаров и на неговия PR екип. Това е нещо, което стартира още при започване на пандемията. 

 

Целия диалог може да видите ТУК .

 

Интервю на Илиана Симеонова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР