Министерството на здравеопазването не смята, че е необходимо създаването на

...
Министерството на здравеопазването не смята, че е необходимо създаването на
Коментари Харесай

МЗ не вижда потребност от създаването на специална програма за борба с диабета

Министерството на здравеопазването не счита, че е належащо основаването на Национална стратегия за битка с диабета, така и сегашните политики, ориентирани към болните от диабет подхождат напълно на резолюциите за диабета на Организация на обединените нации и Европейския парламент. Това се споделя в отговор на здравния министър Кирил Ананиев на депутати от Българска социалистическа партия на въпрос по кое време ще бъде направена и призната Национална стратегия за битка с диабета, както неведнъж са упорствали експерти и пациентски организации.

Болните от диабет в страната са към 500 000 души. Според лекари и пациенти е належащо основаването на такава стратегия, с цел да се преодолеят пропуските в региона на образованието, следенето и най-много нужната първична профилактика за всички хора в България. Смята се, че 38% от диабетиците у нас не подозират за болестта си, което постанова обгръщането на повече хора в профилактика, с цел да бъде намерено то. В същото време половината диабетици у нас не управляват добре болестта си, което води до затруднения, по тази причина са нужни усъвършенствания в образованието на пациентите и следенето им.

От Министерство на здравеопазването обаче считат, че и в този момент профилактиката и лекуването на захарния диабет са измежду целите му. Оттам показват, че за 2018 година, са диспасеризирани 424 192 души с диабет, от които 332 011 се следят от общопрактикуващия им доктор и 92 181 при експерти ендокринолози. За предходната година за наблюдението на тези пациенти в извънболничната помощ са отделени 12.3 млн. лв., а за проучвания – 6.2 млн. лв.. Болните с декомпенсиран диабет, лекувани в болнични условия по клинична пътека, са били 33 810, за които НЗОК е платила над 26 млн. лева

Общо за болните от диабет НЗОК е платила 135 430 500 лева, от които 127 474 996 лева за медикаменти и 7.9 млн. лева за медицински произведения.

От Министерство на здравеопазването напомнят също по този начин, че от септември 2013 година е в действие Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания – сърдечносъдови болести, злокачествени новообразувания, хронични белодробни заболявания и диабет, които са причина за 80% от смъртните случаи в България. Стратегическата цел на програмата е да усъвършенства здравето на популацията и да се увеличи качеството на живот, посредством понижаване на преждевременната смъртност, заболеваемост и инвалидизация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР