Министерството на здравеопазването иска НЗОК и БЛС да стартират спешни

...
Министерството на здравеопазването иска НЗОК и БЛС да стартират спешни
Коментари Харесай

Махат лимити в болниците и променят клинични пътеки от следващата година

Министерството на здравеопазването желае НЗОК и БЛС да започват незабавни договаряния за смяна на наредби, свързани с промени в опазването на здравето и обезпечаване на повече права за пациентите.

На първо място министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров разгласи, че ще упорства лимитите в болничните заведения да отпаднат, защото били " наказване за добре работещите лечебни заведения и премия за лечебни заведения, които пациентите не търсят ". Той упорства да отпаднат лимитите, които бяха въведени 2015 година и заради повода, че няма данни да се е подобрила здравната помощ.

Предложенията идват след среща сред трите институции - НЗОК, Министерство на здравеопазването и БЛС. " Постигнали сме нужното единодушие върху някои неща. Искаме колкото може по-бързо да започват промени върху настоящия Национален рамков контракт . Преговорите би трябвало да стартират още в този момент ", изясни Кацаров.

Министърът счита, че отпадането на лимитите може да се случи от другия месец - от финансова позиция няма риск, само че вярното е да се възнамерява от идната година със идващия бюджет, защото няма потребност едно нещо, което 5 години е било по този начин, в този момент незабавно да се реформира.

Промените няма по какъв начин да бъдат осъществени до края на годината, защото в този момент се вършат договаряния за НРД, посочи Петко Салчев.
 Служебният кабинет разбутал комфорта в опазването на здравето
Служебният кабинет разбутал комфорта в опазването на здравето

Болниците недоволстват, че са равни в отговорностите, само че не и в правата си

На второ място здравното министерство предлага промени в цените на медицинските услуги. " Много от тях са образувани лобистки. Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се създадат такива промени, те ще стават още по-дълбоки. Ще упорствам да се вкарат и коефициенти на цените на тези медицински услуги ", изясни Кацаров.

Той даде образец с възрастовата граница в лекуването на пациенти - разлика сред 20 и 90 година, пациент с съпътстващи болести и не. Кацаров счита, че с тази смяна ще се преодолее и феноменът да се селектират пациенти.

Лимитите и корекциите на цените на пътеките е редно да влязат от 1 януари идната година, счита служебният здравен министър.

На трето място би трябвало да се трансферират повече действия от болничната към извънболничната помощ . Това ще разреши същата услуга да се извърши на по-ниска цена, в сравнение с в настоящия миг ", сподели Стойчо Кацаров.
 Манолова желае унищожаване на лимитите на НЗОК за активността на лечебните заведения
Манолова желае унищожаване на лимитите на НЗОК за активността на лечебните заведения

Тя предлага и да се анулира възбраната за преструктуриране на лечебните заведения

Директорът на НЗОК Петко Салчев посочи, че има планове и разбори, които ще бъдат оповестени по време на договарянията сред НЗОК и БЛС. Има пет клинични пътеки, които са с 0 пациенти три години поред, разгласи Салчев, само че отхвърли да ги каже през днешния ден.

На четвърто място се предлага да се постави завършек на разположението на персоналните лекари 24/7.

Промяната в извънболничната помощ може да стартира в този момент, счита служебният министър, защото не се изисква бюджет. Той даде образец с проучване на червата, което може да се случи, без човек да лежи в болница. Цените за това ще се пресмятат от БЛС и НЗОК.

А реорганизацията на звената е за да знае пациентът къде може да получи неотложна помощ, разясни още Стойчо Кацаров.

На пето място се предлага да се намерят механизми, по които пациентите да влязат в контрола на активността на НЗОК , защото се установи регистрирана, само че неизвършена активност.
 Личните лекари да осведомят пациентите си при преустановяване на процедура, желае омбудсманът
Личните лекари да осведомят пациентите си при преустановяване на процедура, желае омбудсманът

Тя е изпратила рекомендация до шефа на НЗОК и здравния министър

" НЗОК ни дава достъп до нашето електронно досие, само че желаеме да създадем повече ", съобщи Кацаров. Този надзор, по думите му, става посредством мобилно приложение, което когато се регистрира активност в досието на пациента, той да получи известие и по този метод ще спре практиката - лечебните заведения да надписват активност върху пациенти, било изваден зъб или направена фиктивна интервенция. Така пациентът може да се обади на НЗОК и да каже, че не му е осъществена тази активност. " Веднъж-завинаги да се не помни феноменът за действия, които не са осъществени в лечебните заведения ", изясни смяната министърът.

В умозаключение, стартират договаряния незабавно на НЗОК, БЛС да решат по какъв начин да действат по всеки от тези въпроси, договарянията стартират в този момент, това са значими въпроси, свързани с цялостното действие на системата. Петко Салчев, шеф на НЗОК, разяснява, че се събират специалисти, които да приказват по тези въпроси, като концепцията е да се види къде и какво е належащо, смяна на нормативната уредба, в случай че би трябвало. За цените ще се приказва есента при образуване на бюджета, посочи той.
 НЗОК обезпечава задоволително финансиране, твърди проф. Салчев
НЗОК обезпечава задоволително финансиране, твърди проф. Салчев

Той акцентира, че Касата се грижи освен за лечебните заведения, само че и за цялата здравна система

Д-р Иван Маджаров добави, че всяко от предложенията е било част от програмата на БЛС - да се отстранен неприятните практики, с цел да се даде късмет на положителните и търсене лекари. Съюзът желае да става още по-лесно регистрацията в НЗОК , с цел да може пациентът да взе участие в надзора й, безапелационен бе той. Важно е парите да следват пациента, а да не се дефинират в някой различен кабинет, значимо е да се изнесе извънболничната помощ, диспропорцията с привилегировани специалности, което е изкуствено поради финансовата безперспективност. Ще намерим метод да реализираме поставените цели посредством разнообразни разновидности, изясни още Маджаров.

Петко Салчев разяснява, че предлагането е на тестова база, до края на месеца може да стартира. Миналата седмица е имал среща с омбудсмана Диана Ковачева - при прекратяване на процедура на доктор, сътрудниците да получават трансформация за практиката, ще работи на месечна база, зависи по какъв начин се предават данните в НЗОК, а следващата година в онлайн режим, ще се получава на момента, когато някой добавя нещо в здравното ви досие. Последните няколко месеца интензивността на пациентите е извънредно висока и се подават всевъзможни сигнали, към 2000 контрольори имат логаритми за работа при подаване на сигналите. " Ние вършим оценка на риска къде какво се случва и по този начин се насочват контрольорите да ревизират, изясни още Салчев.

Бяха коментирани още две тематики: Министерство на здравеопазването не прави , сподели Кацаров във връзка инспекциите дали са " лекувани пациенти, които не са лежали в болничното заведение ".

За детската болница министърът разясни, че към този момент има писма от група хора, които желаят този план да бъде приключен и да бъде преустановен. " Всички желаят да има по-добри условия за детска болница. Той е получил доклада на сдружението, което е трансферирано от Министерство на здравеопазването, има питане до Министерство на регионалното развитие дали по този метод, по който е плануван предходната година, може да се извърши планът, защото е неосъществим. Разполагам с задоволително документи и желая да изчакам мнението на Министерство на регионалното развитие, до седмица-две ще има решение след изясняване на цялата обстановка ", безапелационен бе той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР