Министерството на здравеопазването е възкресило идеята да има няколко модерни

...
Министерството на здравеопазването е възкресило идеята да има няколко модерни
Коментари Харесай

МЗ извади от нафталина идеята 10 суперболници да са гръбнак на системата

Министерството на здравеопазването е " възкресило " концепцията да има няколко съвременни високотехнологични лечебни заведения в страната, които да са гръбнак на здравната система и да обезпечават равнопоставен достъп на жителите до качествена здравна помощ в границите на така наречен " златен час ". Това разгласи здравният министър Костадин Ангелов при визитата си в Бяла, област Русе.

" В момента стартираме разискването на един план, който има за цел да раздели страната на не по-малко от 10 области, като във всяка да има по една огромна болница – най-често това са регионалните лечебни заведения, които да бъдат с идентични благоприятни условия като инсталация, медицински екипи, и т.н ", изясни Ангелов. Идеята е тези десетина лечебни заведения да бъдат по този начин осъвременени, че всеки един пациент, без значение дали постъпва по неотложност или планово, да получава медицински грижи с еднообразно качество като в останалите 9.

Ангелов добави, че задачата е на територията на всяка от тези лечебни заведения да има доста добре развита инфраструктурата за достъп до лечебното заведение, включително Спешна помощ, тъй че да се подсигурява достъпът на пациента в така наречен " златен час ".

Идеята в действителност напълно не е нова и още в първия мандат на ГЕРБ през 2010, когато бе обявено основаването на 20-тина високотехнологични лечебни заведения в 6-те района за обмисляне. Финансирането трябваше да бъде обезпечено с европроект на стойност 148 млн. лв.., който обаче се.

През годините концепцията за основаването на висотехнологични или суперболници от време на време се подновяваше и транформираше, като се обсъждаше да има такава болница във всеки от 28-те регионални града или пък да са 12 за цялата страна. Концепцията залегна и в Националната здравна тактика за интервала 2014 - 2020. За повече от 10 години обаче концепцията за еднакъв и бърз достъп на жителите до качествено лекуване по този начин и не бе осъществена, а несъответствията не престават да се задълбочават.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР