Министерството на вътрешните работи не остана безучастно към намеренията на

...
Министерството на вътрешните работи не остана безучастно към намеренията на
Коментари Харесай

Ответен удар от МВР: Прокуратурата сплашва органите на реда, но няма да постигне успех

Министерството на вътрешните работи не остана безучастно към желанията на прокуратурата да стартира следствие против висшестоящи в Групово дело " Национална полиция ", свързани с тематиката " Булгаргаз ". И разпрати известие до медиите:

" Относно известие на уеб страницата на Прокуратурата на Република България по отношение на формирана инспекция от СГП против висшестоящи ръководители в ГДНП, Министерство на вътрешните работи отговори:

" Положените резолюции, представени в известието на прокуратурата, са върху докладни мемоари на оперативни служащи. Видно и от прикачените документи в известието написа " инспекция по кореспонденция “ и на двата документа.

Към датата на слагане на резолюциите няма формирано досъдебно произвеждане, а единствено инспекция. Цитираният член 15 ЗМВР се отнася за към този момент формирани досъдебни производства и работата на органи по следствието по реда на Наказателно-процесуален кодекс.

В съответния случай инспекцията се прави по реда на ЗМВР, а не по реда на Наказателно-процесуален кодекс. Това е полицейска инспекция, за която Министерство на вътрешните работи няма обвързване да рапортува неотложно на прокуратурата. При докладна бележка от действен служащ и съществуване на съмнение за осъществено закононарушение органите на Министерство на вътрешните работи имат право да правят задържане до 24 часа. Точно такава е и едната резолюция.

Посоченото правно съображение от прокуратурата - чл.15, ал.5 ЗМВР, фактически планува, че: " Горестоящите ръководители нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието. “

Към момента на слагане и на двете резолюции от заместник- шефа на ГДНП по " Разследването “ дейности по следствието не са били предприемани. Не са давани никакви инструкции за дейности по следствие или сформиране на документално мнение. Не е упражнена каквато и да е друга интервенция.

Опитът на прокуратурата да сложи под подозрение законните дейности на Министерство на вътрешните работи и да измести фокуса от откриване на съответно закононарушение има за цел заплашване на органите на реда, с което няма да реализира триумф. Служителите на Министерство на вътрешните работи ще продължат да работят в посока на документиране и доказване на осъществена незаконна активност макар многочислените формирани инспекции и досъдебни каузи против тях. Нееднократно основният прокурор акцентира, че прокуратурата води война не против Министерство на вътрешните работи, а против престъпността, само че сходни дейности на прокуратурата остават чувството, че тя води война против органите на Министерство на вътрешните работи.

Поредицата формирани инспекции и досъдебни производства против чиновници на Министерство на вътрешните работи при противоречиви учредения оставят горчивото чувство за саботиране при значими за страната следствия, да се обезличи работата на службите на Министерство на вътрешните работи и резултатите от тях. Такова държание обезпечава недостижимост на незаконния контингент и е рисково за сигурността на страната ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР