Министерството на вътрешните работи не е идентифицирало радикализирани българи, които

...
Министерството на вътрешните работи не е идентифицирало радикализирани българи, които
Коментари Харесай

България е транзитна за екстремисти, но български бойци не са идентифицирани

Министерството на вътрешните работи не е разпознало радикализирани българи, които да са взели участие във военни спорове или да са подпомагали екстремистки организации, само че през страната ни са прекосявали директно такива хора.

Това изясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който взе участие на Годишен конгрес за резистентност на Западните Балкани по тематиката за битката с насилствения екстремизъм като посочи, че информацията за миналите през страната ни бойци е класифицирана.

" Следим с паника всички процеси и военни спорове в Близкия изток, мигрантската вълна и придвижването на пътуващи бойци. В момента идентифицираме България като страна с невисок риск от екстремизъм. няма разпознати българи бойци ", уточни министърът.

Маринов акцентира, че към тематиката за задграничните бойци би трябвало да се подхожда с изключително внимание. Той уточни, че макар ниското равнище на опасност за България, не би трябвало да се подценяват рисковете, защото страната ни е външна граница на Европейски Съюз и е на първа линия на миграционния напън.

" Има опция за инспекция, идентификация, наблюдаване и задържане на лица, в случай че те бъдат сложени в системите на Европол и Интерпол и бъдат издадени заповеди за задържане или следствие ", сподели Маринов.

Според министъра за справяне с казуса с радикализацията е належащо най-много да има предварителна защита, работа с учители и религиозни водачи, защото най-често жертва на радикализация стават младежи, без устойчиви морални полезности. За справяне с казуса е належащо следене както на парични потоци, по този начин и ограничения в киберпространствтово и положително съдействие е района за ръководство на миграционния напън и предварителна защита на тероризма.

" Все по-сериозно става въздействието на киберпространството и без да има опция за надзор. Основен е и въпросът по какъв начин да позволим независимост на медиите и свободния достъп до интернет и в това време да ограничим опциите за въздействие над младежи ", сподели Маринов.

Заместник вътрешният министър на Албания Ромина Куко описа, че преди години доста албанци са отпътували в горещи точки като бойци, а в този момент службите за сигурност работят, с цел да ги върнат в родината и при фамилиите си. Вътрешният министър на Косово Екрем Мустафа също призна, че битката с тероризма и екстремизма са предизвикателство. Много бойци са отпътували и от Косово, само че по думите на Мустафа огромна част от тях сполучливо да върнати от Ирак и Афганистан. В момента породължава работата с тях, с цел да могат да се реинтегрират в обществото.

Министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски акцентира, че от 2017 година няма негови сънародници, които да са отпътували като задгранични бойци.

Младен Маринов напомни, че през 2011 година към Европейската комисия е основана мрежа за информираност на въпросите по радикализацията. " 5 000 практици и специалисти работят там сега. Обменяме сполучливи практики за предварителна защита и противопоставяне. Европейска комисия регистрира значимостта на съдействието с страните от Западните Балкани, което е стратегически приоритет на мрежата ", добави той.

Херо Мустафа: Корупцията дава опция за радикализация

" Днешното събитие е доказателство за съдействието в битката с тежките проблеми като екстремизма, насилието и екстремизацията. Сътрудничеството сред народите е значимо, само че също е толкоз значимо да се работи с локалната власт и неправителствените организации ", съобщи посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа.

Тя акцентира, че корупцията не е изолиран проблем, а част от множеството проблеми, пред които е изправен районът. По думите й, корупционните практики лимитират икономическия напредък и пречат на държавните управления да се развиват. Освен това съгласно Херо Мустафа, корупцията дава опция за радикализация и екстремизъм. " Вашите решения би трябвало да са свързани с опит тя да се отстрани тя ", акцентира посланикът на Съединени американски щати в България.

Мустафа дефинира като историческа провелата се във Вашингтон среща сред американския президент Доналд Тръмп и българския министър председател Бойко Борисов, като уточни, че тя е дала нов подтик на двустранните връзки. Срещата, по думите й, е дала началото на едно стратегическо партньорство и доста значима част от него сферата на сигурността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР