Министерството на вътрешните работи на непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР)

...
Министерството на вътрешните работи на непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР)
Коментари Харесай

Обстрелват село в Приднестровието

Министерството на вътрешните работи на непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) оповестява за дронове над село Колбасна, които са били видяни нощес. Там се намира най-големият склад за муниции в Източна Европа, както и огарничен контингент съветски военни, които го охраняват, предава съветската работа на Би Би Си.

Министерството твърди, че Колбасна е било обстрелвано от украинска страна в 8:45 часа локално време (съвпада с българското). Към момента няма потърпевши.

Алексий Арестович, консултант на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, сподели по-рано по време на излъчването на блога Feigin Live, че Украйна можела да превземе Приднестровието " с щракане на пръстите, само че единствено след искане на Молдова ".

От 25 април в непризнато Приднестровието се. Президентът на Молдова свика съвещание на Съвета за сигурност на страната, приднестровските управляващи оповестиха някои терористични офанзиви. Украйна назовава това, което се случва в Приднестровието, провокация.

В същото време ескалацията в Приднестровието съответства с изказването на заместник-командващия на Централния боен окръг на Русия военачалник Рустам Минекаев, който на 22 април разгласи, че Русия е влезнала във " втората фаза на специфична интервенция ", чиято цел е освен да се откри цялостен надзор над Донбас, само че и да се превземе цялата южна част на Украйна. " Товаще даде излаз към Приднестровието, където също има обстоятелства за угнетяване на рускоезичното население ", сподели съветският военачалник. Нито Кремъл, нито съветското Министерство на защитата разясниха изказването му.
 Зеленски упрекна Русия за серията от детонации в Приднестровието
Зеленски упрекна Русия за серията от детонации в Приднестровието

Украйна твърди, че това е опит на Русия да дестабилизира района и да популяризира спора

В Приднестровието има съветски миротворци (1500 души) след войната при започване на 90-те години. Има стеснен съветски боен контингент охраняващ най-голямото оръжейно вместилище от времето на Студената война в Европа, намиращо се край приднестровското село Колбасна. Там се съхраняват изключително рискови корозирали муниции още от времето на Втората международна война . Тези съветски военни на практика са поданици на района с съветски паспорти. Молдова от време на време декларира, че би трябвало да бъден комплициран завършек на съветското военно наличие в района. Въпреки напрежението обаче спорът от десетилетия е " заледен " и няма нито един сериозен случай до настоящия миг.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР