Министерството на вътрешните работи (МВР) има два приоритета за сигурността

...
Министерството на вътрешните работи (МВР) има два приоритета за сигурността
Коментари Харесай

МВР има два приоритета за европредседателството - сигурността на гражданите на ЕС и миграционните процеси

Министерството на вътрешните работи (МВР) има два целта за сигурността по време на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз през първите шест месеца на идната година. Те са сигурността на жителите на Европейски Съюз и сигурността на миграционните процеси. Това разгласи министърът Валентин Радев пред депутатите в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред, където показа план на програмата на България за председателството и отчет за осъществяването на проекта за подготовка на страната.

Радев изясни, че в сигурността на жителите на Европейски Съюз се включвало противодействието на тежка проведена престъпност и интернационалния тероризъм.

От думите му се разбра още, че множеството от отпуснатите от кабинета 12 млн. лева за сигурност при председателството ще отидат главно за създаване на видеонаблюдение на основни места в столицата. Като публичните поръчки към този момент били оповестени. Имало и създаден проект за защита на летището, НДК, пътищата сред тях и постройките, където ще бъдат настанени гостите на София. Целта на Министерство на вътрешните работи била да употребява европейската база данни, както и Шенгенската осведомителна система, което ще помогне за повече сигурност.

Депутатът от Българска социалистическа партия Красимир Янков попита Радев, за какво в националната тактика за сигурност не се споменавал въпроса за битка с корупцията, откакто тя била учредена на призната още през 2003 година от държавите-членки на Европейски Съюз тактика за сигурността, в която тематиката за корупция участвала. Вътрешният министър отговори, че това не е приоритет на Министерство на вътрешните работи, а на правосъдното министерство, което провежда Съвета по използване на обновената тактика за продължение на промяната в правосъдната система.

Намеси се и ръководителят на вътрешната комисия Цветан Цветанов, който съобщи, че ръководещите през днешния ден са дали явен знак за битката с корупцията с приемането на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. С тях делата за корупция по високите етажи на властта се реалокират от градския в профилирания углавен съд. Повече за противоречивите промени четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР