Министерството на външните работи вече работи по подготовката на изборите

...
Министерството на външните работи вече работи по подготовката на изборите
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: МВнР подготвя вече изборите в чужбина

Министерството на външните работи към този момент работи по подготовката на изборите в чужбина, макар че към момента няма съответна дата за вота.
Това разгласи в ефира на вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. 

По думите й, сега президентът Румен Радев се пробва да трансферира отговорността за отсрочване на вота върху Оперативния щаб и държавното управление.
Относно секциите в чужбина външният министър подсети, че рестриктивните мерки, свързани с пандемията, са разнообразни в другите страни. 

" Всеки път, когато организираме избори в чужбина, желаеме откриване на секции отвън дипломатическите задачи – там, където страните разрешават това. Но в този момент обстановката е друга ", изясни Захариева. Тя даде образец с Румъния, на която една от страните е разрешила откриване на декларираните секции два дни преди датата на изборите, само че отхвърли да разгласи коя е страната. 

По въпроса за опция за гласоподаване по пощата най-малко за българите в чужбина външният министър прикани да не се вършат промени в Изборния кодекс в последния миг. 

Захариева разяснява и напрежението сред София и Скопие. " Съществува илюзия в Северна Македония, че ще се промени нещо след изборите в България ", разясни външният ни министър. Във връзка с визитата на специфичния делегат на държавното управление на Северна Македония Владо Бучковски, Захариева изясни, че няма нищо скрито в срещата. 

На въпрос продължава ли антибългарската акция в Северна Македония, външният министър отговори, че една от предпоставките да може рационално да се видят проблемите, е да се понижи страстта. " Колкото повече без страст и обвинявания приказваме един към различен, толкоз по-голям късмет има да свършим работа ", сподели още тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР