Министерството на външните работи с реакция на информацията, че в

...
Министерството на външните работи с реакция на информацията, че в
Коментари Харесай

МВнР с остра реакция към Скопие заради разследването срещу деца, рисували в София

Министерството на външните работи с реакция на информацията, че в РСМ проверяват децата , рисували с връстниците си в София.

От Министерство на външните работи акцентират, че поддържат всички начинания, които целят доближаване на младежите от България и Северна Македония посредством културен и учебен продан.

По-рано в петък се стана ясно, че вътрешният министър на районен съд Македония е наредил да стартира следствие против самодейността, при която деца от „ Мал Битолски Монмартър “, които преди месец рисуваха в София.

Благодарение на Фондация „ Българска Памет “ и с поддръжката на Министерство на външните работи, детското художествено ателие „ Св. Св. Кирил и Методий “ от град Битоля осъществя за поредна година серия от събития за надарени деца от разнообразни страни , едно от които се организира в България, се отбелязва в позицията.

Тревога и неразбиране будят опитите такива позитивни начинания да бъдат представяни в негативен подтекст в Северна Македония. Неясно е по какъв начин демонстрирането на почитание от публични представители на българската страна към гения на млади създатели и четенето на международно приетия шедьовър на детската литература „ Малкия принц “ от президента на Република България се показва като проблем.

Призивът за подаване на тъжби против посещаване на група деца в България, за което има експлицитното единодушие на техните родители, е опит за образуване на негативно публично мнение и настройки, и съставлява напън върху тези локални жители и организации, които поддържат другарството сред двете страни.

Според Министерство на външните работи изключително тревожно е, че това се случва в сегашния извънредно виновен миг, в който държавното управление в Скопие заявява, че се стреми да сътвори позитивен климат за приемане на конституционните промени. Изграждането на добросъседски връзки с България допуска радикално друг, европейски метод.

Призоваваме нашите другари в Скопие да насочат напъните си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония. Всяка провокация, която цели да послужи за опрощение на избрани политически решения в идния основен интервал, излага на риск това бъдеще. Разчитаме на институциите в Северна Македония ясно и обществено да осъдят тази и други сходни провокации, означават от Министерство на външните работи.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР