Министерството на външните работи прогнозира общо секциите в чужбина да ...

Министерството на външните работи прогнозира общо секциите в чужбина да

Българите в чужбина ще гласуват в 760 секции в 68 държави

Министерството на външните работи предвижда общо секциите в чужбина да бъдат 760 в 68 страни, сподели ръководителят на работната група "Избори " в Министерството на външните работи Иван Кондов на брифинг по отношение на организацията на вота зад граница за президент и вицепрезидент и Народно заседание на 14 ноември, съобщи Българска телеграфна агенция.

В към 200 секции ще се гласоподава с машини. Прогнозата е, че може би ще се се гласоподава с 360 машини, уточни Кондов.

Най-голямото предизвикателство по отношение на организацията на идния избор в чужбина ще е провеждането на възможен втори тур, в случай че има подобен, сподели той.

Като доста огромна компликация той означи, че при увеличението на изборните секции ще би трябвало за доста къс срок от време да бъдат изпратени още веднъж в същите секции бюлетини, а по думите му е притеснително, че ЦИК обмисля разновидността вместо нов програмен продукт във към този момент изпратените машини, да се изпратят нови машини от България. Кондов означи, че в случай че не получат бюлетините и машините до 16 ноември сутринта, не са сигурни, че ще могат да доставят на всички места бюлетини и машини за гласоподаване на втори тур.Още по тематиката

Предвид измененията в Изборния кодекс и поради обстоятелството, че към този момент имаме голям брой секции в чужбина, нашето предпочитание и виждане е, че може би е време да се намерения за прекосяване към отдалечено гласоподаване по пощата, което да облекчи процеса, уточни Иван Кондов.

Междувременно Централната изборна комисия (ЦИК) е уведомила служебния министър председател Стефан Янев за проблем със съхранението на машините за гласоподаване, съобщи БНР. Комисията упорства държавното управление незабавно да предприеме дейности.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов е докладвал писмо от компанията „ Карго Партнер “, притежател на склада, в който се съхраняват устройствата.

„ Договорът за депозиране на машините сред „ Карго Партнер “ и „ Сиела Норма “ е изминал на 30 септември 2021 година и защото след тази дата няма подписан контракт за предпазване на машините, ни уведомяват, че при липса на търговски контракт, който да уреди взаимоотношенията ни, ще изнесат машините от склада на „ Карго Партнер “ към 1 ноември 2021 година, с цел да могат да употребяват складовото помещение за други цели от ноември нататък “.

В средата на септември държавното управление е било известено за изтичащия контракт за предпазване на машините и нуждата да се подписа нов, само че реакция досега няма.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg