Министерството на външните работи остро осъжда престъплението, извършено през нощта

...
Министерството на външните работи остро осъжда престъплението, извършено през нощта
Коментари Харесай

МВнР за нападението срещу българския клуб: Очакваме институциите в РСМ да се ангажират с действия

Министерството на външните работи остро осъжда закононарушението, осъществено през нощта на 20 против 21 ноември 2022 година против Културен клуб „ Борис III ”, в град Охрид.

Това е второ посягане против тази организация за по-малко от два месеца и следващо незаконно действие от ненавист против българите в Северна Македония. Подобни дейности осезаемо и целеустремено пречат на напъните за одобряване на другарството, добросъседството и съдействието в връзките сред България и Северна Македония, декларират от българското Министерство на външните работи.

Случващото се следва да се преглежда в подтекста на опита за опожаряване на клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля и героизирането на причинителя му; на апелите за денонсиране на Договора за добросъседство с България; на нарастващия диалект на ненавист в медийното пространство и обществените мрежи в Северна Македония; на месеци нападателна обществена акция против българските културни клубове; на законодателните промени, застрашаващи свободата на сдружаване на българите в прилежащата страна.

Наименованията на българските клубове не са повода за тази акция. Показателно е, че водачът на главната опозиционна партия към този момент намерено приканва за неотложно закриване на всички български клубове, без значение по какъв начин се назовават. Очевидно е, че в Северна Македония към момента има проблем със свободното изложение на българска еднаквост.

Убедени сме, че министерството на външните работи на Северна Македония ще има своевременна и съответна на случилото се реакция. Между нашите две външнополитически институции съществува градивен разговор.

Очакваме обаче този разговор да ангажира с съответни дейности и останалите институции в прилежащата страна. Необходимо е те навреме да подхващат ограничения за откриване и заблуждение под отговорност на причинителите на закононарушението против Културен клуб „ Борис III ”. Системното неявяване на действителна реакция основава чувство за безотговорност и с това предизвиква мултиплицирането на тези прояви.

В Съвместния протокол сред България и Северна Македония от 17 юли 2022 година, Скопие категорично се ангажира да подсигурява правата на българите, включително за „ обезпечаване на ефикасен достъп до равни права, отбрана от дискриминация и запазване на културата и идентичността на българската общественост “.

Реакцията на управляващите по този и други случаи на закононарушения от ненавист ще бъде индикатор за сериозността, която държавното управление в Скопие отдава на построяването на добросъседски връзки и на процеса по присъединение към Европейски Съюз.

Клубът е с разрушени прозорци в резултат на мятане на камъни по тях. Инцидентът се е случил тази нощ към 2:00 ч. Кадри от вътрешността на клуба, оповестени от организацията, демонстрират голям брой стъкла по пода.

Това не е първото посягане против български клуб в РСМ. БГНЕС напомня, че на 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в постройката. А единствено няколко дни след формалното разкриване на клуб „ Ванчо Михайлов “ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. За случая управляващите в РСМ упрекнаха България - за протичащото се към сдруженията, които са основани и регистрирани от локални македонски жители.

Клуб „ Цар Борис III ” в Охрид беше открит на 7 октомври измежду викания от обидни думи против България – татари, фашисти, роми, като против постройката бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския байрак. Македонските политици, както от ръководещата коалиция, по този начин и от опозицията, не осъдиха митинга, а дефинираха откриването на клуба като „ провокация против македонската еднаквост “.

На 17 октомври депутатите от Народното събрание на районен съд Македония утвърдиха да се внесе по съкратена процедура препоръчаният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предлагането бе признато с цялостно единогласие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „ срещу “ или „ въздържал се “.

Миналата седмица водачът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че е внесъл в Народното събрание на РСМ предложение да бъдат затворени неотложно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка поради затварянето на македонския културен клуб в Благоевград. Но, както кореспондентът на БГНЕС от района заяви, след спонтанното „ отваряне “ на клуба в наличието на генералния секретар на президента Стево Пендаровски и водача на опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски в Благоевград, въпросният изобщо не е проработил и от този момент е заключен. Освен това въпросният е частно финансиран план и като подобен нито районната община, нито други държавни органи или институции могат да вземат отношение по отношение на действието му. Въпросната самодейност е предмет на частна сделка сред притежателя на парцела и наемателя и органите на страната нямат никаква интервенция във връзка с нея, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР